IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще съумее ли Франция да излезе от спиралата на спадовете?

Бюрократичната и данъчната тежест са най-сериозните проблеми на втората по сила икономика в еврозоната

16:55 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще съумее ли Франция да излезе от спиралата на спадовете?

Проблемите на Франция може би са известни на всички. На първо място е безработицата. Равнището продължава да е упорито високо, приближавайки се до 11%.

На второ място – икономическият растеж. Темпът на разширяване на втората по сила икономика в еврозоната е трайно слаб. Френското стопанство все още е по-малко, отколкото бе в началото на 2008 г. – точно преди засилването на световната финансова криза, припомня BBC.

Шест години по-късно някои икономики, включително САЩ, Великобритания и Германия, вече постигат относително силен растеж. Франция обаче продължава да е на опашката, като най-новите данни за третото тримесечие на миналата година затвърдиха тенденцията на свиване.

Какво трябва да направи Франция, за да излезе от спиралата на спадовете?

Повечето критици на френския модел на намеса в икономиката призовават за намаляване на данъчната и административната тежест, които изправят бизнеса пред непривлекателни условия. Множеството регулации и данъци затрудняват икономическата активност, като същевременно не спомагат за изчистване на друг от сериозните проблеми – задлъжнялостта на правителството.

Президентът Франсоа Оланд със сигурност достигна до всички с речта си във вторник, на която обеща да съживи икономиката. По думите му предстои съкращаване на държавните разходи с 50 млрд. евро, или около 4%.

Франция заема челното второ място в непривлекателната класация на правителствата в еврозоната, които разпределят най-голям дял от брутния вътрешен продукт на страните си – цели 56 на сто.

Каквито и съкращения да бъдат направени обаче, френският публичен сектор несъмнено ще продължи да бъде излишно раздут. Все пак ограничаването на тежестта върху бизнеса ще спомогне за икономическия растеж, който в дългосрочен план би следвало да извади Париж от дупката.

Едно от водещите предложения за стимулиране на растежа е ограничаване на социалните разходи с около 30 млрд. евро. Оланд обеща също така да опрости процедурите, с които предприятията трябва да се справят през целия път на бизнеса им – от набавянето на материалите до пласирането на готовите стоки.

Наскоро Международният валутен фонд заяви, че повечето от реализираните усилия в страната досега са били насочени към увеличаване на данъчното бреме. Съветът на експертите бе за необходима допълнителна корекция под формата на съкращения на разходите.

Пътят пред Републиката е труден, но ясен. Доколко обаче един социалистически президент може да реализира толкова смели реформи е предмет на друг разговор.

Повече за изявлението на Франсоа Оланд пред френските медии може да видите в материалите на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още