IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай отстъпи до 25,6 млрд. долара

Трябва да се подготвим за период на нисък ръст на износа вследствие на погрешните данни между декември 2012 г. и април 2013 г

09:27 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Китай отстъпи до 25,6 млрд. долара

Китайският износ и търговски излишък за декември останаха под очакванията, което постави под натиск пазарите в страната.

Износът от втората по сила икономика в света се е увеличил с 4,3% на годишна база след силното покачване от 12,7% месец по-рано, предава MarketWatch.

Резултатът не успя да оправдае пазарните нагласи, които според проучване на The Wall Street Journal се консолидираха около ръст от 4,5 на сто.

Вносът от своя страна се покачи с 8,3% спрямо декември 2012 г., ускорявайки се в сравнение с отчетените през ноември 5,3%. Прогнозата на експертите бе за ръст от 5 на сто.

Търговският излишък на Китай достигна равнище от 25,6 млрд. долара, отстъпвайки спрямо постигнатия месец по-рано 5-годишен максимум от 33,8 млрд. долара. Очакванията на анкетираните анализатори бяха за равнище от 32,2 млрд. долара.

Китайските правителствени данни традиционно са разглеждани с подозрение от пазарите. Това принуди ръководителя на Националното бюро по статистика главен Ma Дзюентан да заяви по-рано през седмицата, че неговата агенция ще се стреми да се справи с някои от неточностите, които затрудняват статистическото отброяване.

"Трябва да се подготвим за период на нисък ръст на износа, който ще се дължи до голяма степен на погрешните данни между декември 2012 г. и април 2013 г. Реалният ръст на износа може да бъде и няколко процентни пункта по-висок", посочи икономистът от BofA Merrill Lynch Тин Лу.

Въпреки това експертът заяви, че дори и да бъдат извършени корекции на неточните статистически данни, китайският експорт няма да отчете сериозен ръст на фона на слабостта в нововъзникващите икономики, които служат са ключови пазари за Китай.

Междувременно частично конвертируемият китайски юан продължава да се движи без значителни изменения спрямо щатския долар, запазвайки позиции около 6,05.

Повече за износа на Китай може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още