IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се понижиха след коментарите на Драги

Президентът на ЕЦБ потисна настроенията, след като подчерта, че икономическото възстановяване в еврозоната е все още крехко

19:34 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските акции се понижиха след коментарите на Драги

Акциите на Стария континент спаднаха в днешната сесия, след като Европейската централна банка и Английската централна банка запазиха основните си лихви на рекордно ниските им нива, предава CNBC.

Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0,5% до 1 315 пункта след скромни повишения в предните две сесии. Акциите набраха скорост след икономическите данни от еврозоната, но коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги потиснаха настроенията.

Британският FTSE 100 отстъпи с 0,5% до 6 691 пункта, а германският DAX и френският CAC 40 спаднаха с по 0,8% до съответно 9 422 и 4 225 пункта.

ЕЦБ остави основната си лихва на ниво от 0,25%, като инвеститорите се фокусираха върху речта на президента й Драги, който обяви, че макар да има възстановяване е все още твърде рано да се обявява победа в еврозоната. Президентът на ЕЦБ настоя, че не вижда дефлационни рискове за момента, като потвърди готовността на ЕЦБ да действа при необходимост. 

„Безработицата е над 12%, като единствената добра новина е, че се стабилизира. Има икономическо възстановяване, но то е слабо и, както много пъти съм казвал, крехко. То може да бъде осуетено от различни рискове - финансови, икономичеси, политически и геополитически“, заяви Драги.

Междувременно АЦБ също запази основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, а обема на програмата си за изкупуване на активи – на ниво от 375 млрд. паунда. Доходността по 10-годишните британски ДЦК остана сравнително стабилна при 2,98%, а паундът поскъпна леко до 1,6466 долара. 

Икономическите новини от деня показаха, че икономическото доверие в еврозоната е нараснало повече от очакваното през декември според данни на Европейската комисия. Вчера данните за безработицата показаха, че през ноември тя е останала на нивото от 12,1% за осми пореден месец.

Акциите на британската пекарна Greggs поскъпнаха с 4,8%, след като тя обяви, че е възобновила растежа на продажбите си през последното тримесечие.

Книжата на търговската верига Marks and Spencer се повишиха с 3,6%, след като компанията обяви ръст на продажбите за групата от 1,8% през третото тримесечие.

Акциите на друга британска верига – спермаркетите Tesco, се понижиха с 1,2%, след като тя обяви, че продажбите й в Европа са спаднали с 1,6% пре шестте седмици до 4 януари.

Книжата на WM Morrison спаднаха със 7,8%, след като компанията обяви, че е имала разочароващ Коледен сезон.

Вижте за предзивикателствата пред новите надзорни функции на ЕЦБ във видеото на Bloomberg!


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още