IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ходорковски няма да се бори за властта в Русия

В емоционално изявление пред медиите той каза, че ще направи всичко възможно, за да бъдат освободени и останалите политически затворници в Русия

19:12 | 23.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ходорковски няма да се бори за властта в Русия

В емоционално изявление пред медиите само два дни, след като бе освободен от затвора, вчера Михаил Ходорковски каза, че ще направи всичко възможно, за да бъдат освободени и останалите политически затворници в Русия, пише агенция АР, цитирана от Yahoo Finance.

Бившият петролен магнат прекара 10 години в затвора. В петък той бе помилван от президента Владимир Путин и веднага отлетя за столицата на Германия Берлин.

50-годишният Ходорковски заяви, че на него не трябва да се гледа като на символ, което не означава, че няма и други политически затворници в Русия. Той добави, че ще направи „всичко по силите си”, за да осигури свободата и на останалите.

„Времето, което ми остава, е времето, което бих искал да посветя за изплащането на моите дългове към хората. Говоря за хората, които са все още в затвора”, бяха точните думи на Ходорковски.

Той каза още, че не би участвал в „борбата за власт” в Русия. Той благодари на немските медии и на хора като министърът на външните работи Ханс Дитрих Геншер и на канцлера Ангела Меркел за подкрепата и вниманието, което той е получил, за да се почувства защитен след освобождаването си.

Той сподели, че не би се върна в света на бизнеса, след като „финансовото му състояние не го задължава, за да припечели още малко пари”.

По-рано Ходорковски каза, че няма да „спонсорира” руската опозиция или да търси обратно своя огромен дял в сега нефункциониращата петролна компания Yukos, предава германската агенция DPA.

Още за съдбата на някогашния руски олигарх, осъден за укриване на данъци и пране на пари, вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Ходорковски няма да се бори за властта в Русия------------------------------------А смее ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
STRAHO
преди 10 години
"Ходорковски няма да се бори за властта в Русия" Колко великодушно от негова страна! Възхитен съм от великодушието му! :D Убеден съм че руския избирател боб хвърля за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
STRAHO
преди 10 години
Роден е на 26 юни 1963 г. в Москва в семейството на Борис МОЙСЕЕВИЧ и Марина Филиповна. Завършва Химикотехнологичния институт и Института за народно стопанство. Като работник бил сериозен и печелел добре. Докато учел, работел по строежите.На 24-годишна възраст основава, въз основа на комсомолски клуб за техническо и научно творчество, Център за междуотраслови научно-технически програми. На 29 год. вече е председател на Инвестиционния фонд за съдействие на горивно-енергийната промишленост, става заместник-министър и съветник на министър-председателя на Русия. През 1998-1999 е и член на Колегиума на Министерството на ГОРИВАТА и ЕНЕРГЕТИКАТА.Той не е престъпник. Путин е несправедлив сатрап. Той бил политически затворник / като нашия "Сумист" и той политик ще става /Той е като нашия Пеевски, ни лук ял ни мирисал. За няколко години е станал милиардер! Вундеркинд. Ех ех пуста невинност. В Русия поне им работи правосъдието донякъде. Да корумпирано но го има. При нас и толкова няма! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още