IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изпратиха най-силната си седмица от април

Ръстовете бяха стимулирани от добрите данни както от Стария континент, така и от САЩ

19:16 | 20.12.13 г. 1
Европейските борси изпратиха най-силната си седмица от април

Европейските капиталови пазари приключиха петъчната сесия с повишения, изпращайки най-добрата си седмица в последните осем месеца, пише CNBC. Силните ръстове бяха стимулирани от новините около Федералния резерв на САЩ.

Индексът FTSEurofirst 300 затвори с ръст от 0,4 на сто до 1 287,13 пункта, като инвеститорите неочаквано за мнозина продължиха да реагират позитивно на новината за свиването на покупките на активи в САЩ.

Британският FTSE 100 приключи сесията с покачване от 0,33% до 6 606,58 пункта. На седмична база индексът добави 2,46 на сто.

В Германия DAX успяха да нарасне с 0,69% до 9 400,18 пункта, добавяйки 4,3% за седмицата. Френският CAC 40 се покачи с 0,40% до 4 193,77 пункта, докато в Испания IBEX 35 добави 0,26% до 9 689,90 пункта.

В сряда Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) на Фед реши да понижи месечните си покупки на активи с 10 млрд. до 75 млрд. долара считано от януари. Въпреки това банката запази основната си лихва в близост до нулата. Според официалното ѝ изявление ставнката ще бъде запазена поне докато безработицата не спадне под 6,5%.

Американските акции започнаха петъчната сесия с ръстове. Публикуваните по-рано през деня по-добри от прогнозираното данни показаха, че щатската икономика е нараснала с 4,1 на сто през третото тримесечие.

Потребителското доверие в Германия през декември достигна най-високо си ниво от седем години, показаха данните на GfK. Потребителският индекс е нараснал до 46,1 пункта – най-високо ниво от декември 2006 г., заради очакванията, че възстановяването на еврозоната ще набере скорост през следващите месеци.

Същевременно френския статистически институт съобщи днес, че настроенията в производствения сектор са се подобрили. Индексът, изчисляван от института, е достигнал 100 пункта, което съвпада със средното му ниво в дългосрочен план.

"Зараждащата се стабилизация на някои икономики от еврозоната вероятно ще подобри перспективите пред износа и ще стимулира бизнеса да инвестира", посочиха от GfK.

В четвъртък френският статистически институт обяви, че очаква икономиката на страната да нарасне с 0,4% през последното тримесечие. Според прогнозата Франция ще избегне рецесията. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 0,1%.

Междувременно британският БВП е нараснал с 1,9% вместо отчетените в предходния доклад 1,5 на сто през трите месеца до края на септември. Измерен на тримесечна база, растежът пък е достигнал 0,8 на сто, каквато бе е предходната оценка.

С най-голям нетен принос за растежа на британската икономика за периода е бил секторът на услугите, който е допринесъл с 0,7 процентни пункта спрямо 0,1 процентни пункта при предходната оценка. Вторият най-голям тласък е дошъл от строителния сектор, чийто растеж е ревизиран нагоре до 2,6 на сто.

Най-голямо тегло върху БВП е имал значителният спад в износа, в резултат на което нетната търговия е отстъпила с 1,2 процентни пункта.

Акциите на белгийския телеком Telenet Group приключиха с ръст от 2,92%, след като Goldman Sachs повиши оценката си за дружеството до "buy" от "neutral".

Книжата на Banca Monte Dei Paschi di Siena приключиха деня с покачване от 4,95% на фона на спекулациите, че компанията планира да изплати преждевременно дълга си.

Повече за пазарите на Стария континент може да видите в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още