IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 скочи с 2% преди очаквани детайли за икономическите реформи

Търговията на останалите азиатски пазари бе вяла в навечерието на срещата на Федералния резерв

11:47 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Nikkei 225 скочи с 2% преди очаквани детайли за икономическите реформи

Днес японските акции поскъпнаха, защото инвеститорите се надяват, че премиерът на Страната на изгряващото слънце Шиндзо Абе утре ще разкрие повече детайли за ключови икономически реформи, докато в навечерието на срещата на банкерите на Федералния резерв на САЩ търговията на останалите водещи пазари в Азия бе вяла.

Nikkei 225 се изкачи с 2,02% до 15 587,80 пункта – най-високото му ниво от седмица насам. Индексът Hang Seng прибави 0,32 на сто към стойността си и достигна 23 143,82 пункта.

В Китай Shanghai Composite заличи 0,13% и слезе до 2 148,28 пункта и остана за трета поредна сесия на едномесечно дъно. Австралийският индекс S&P ASX 200 също го последва и затвори с понижение от 0,14% до 5 096,10 пункта. В Южна Корея KOSPI се покачи с 0,45% до 1 974,63 пункта и регистрира едноседмичен връх.

Водещият борсов индекс в Индия SENSEX приключи с ръст от 1,26% до 20 871,07 пункта, след като Централната банка на Индия реши да не променя основния лихвен процент.

Американската централна банка ще обяви решението си за евентуална промяна на курса на паричната политика към 21 часа българско време. Към 21:30 часа пък Бен Бернанке ще направи едно от последните си изявления като председател на Фед. Спадът на безработицата, по-високата инфлация и отчетеният икономически растеж са само част от данните за икономиката на САЩ, които анализаторите считат, че могат да повлияят на банкерите и те да намалят размера на паричните стимули.

„Ако те не го направят на тази среща, ще дадат ясен знак, че това ще се случи на срещата през януари или март. Ето защо, от тази гледна точка, едно бездействие не би трябвало да причини остра реакция на пазара, докато председателят подава индикации, че такова предстои“, коментира за CNBC пазарният стратег в IG Евън Лукас.

По същото време износът на Япония се покачва за девети пореден месец, показаха данните за ноември. Търговският дефицит се повиши с малко по-малко от очакваното – до 12,56 млрд. долара. Йената поевтиня спрямо щатския долара до 103 йени за долар.

Акциите на чувствителните на промени във валутния курс износители Fanuc, Nintendo и Honda Motor поскъпнаха с около 3% всяка.

В Китай във фокуса на пазарните участници бяха лихвените проценти на паричния пазар. Лихвата по седемдневните репо операции скочи над 6 на сто до най-високото си ниво от юни насам, след като за четвърта поредна сесия Централната банка на Китай не извърши никакви операции на открития пазар.

Цените на жилищата в Поднебесната империя се покачиха до нов рекорд през ноември въпреки предприетите от Пекин мерки за охлаждане на имотния сектор. Новините се отразиха на акциите на компаниите в сектора. Книжата на China Merchants Property и Gemdale поскъпнаха с 0,2.

Гуверньорът на Централната банка на Австралия Глен Стивън сподели днес, че предишните понижения на основните лихви са постигнали желания ефект и предупреди, че курсът на австралийския долар от над 90 американски цента не е подходящ за икономиката. След думите му курсът се колебаеше около 5-месечното дъно от 0,8879 долара.

Акциите на Qantas поскъпнаха с 0,5% след новините, че компанията е близо до постигането на споразумение с правителството за предоставяне на помощ за дълга й. Samsung и Hyundai Motor увеличиха пазарната си капитализация с по процент.

Повече за пазара на имоти в Китай вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още