IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo ще се раздели със свое поделение за 1,1 млрд. долара

Шведският концерн ще продаде бизнеса си за отдаване под наем на машини Volvo Rents на американската частна компания Platinum Equity

12:35 | 10.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Volvo ще се раздели със свое поделение за 1,1 млрд. долара

Вторият най-голям производител на камиони в света – Volvo, обяви плановете си да продаде бизнеса за отдаване под наем на машини в Северна Америка на щатската компания Platinum Equity за около 7,2 млрд. шведски крони (1,1 млрд. долара), предава агенция Ройтерс.

Volvo, който се бори за пазарното лидерство с немският производител Daimler, е в разгара на своето преструктуриране. Концернът иска да подобри рентабилността сред групата. Очакванията са промените да подкрепят оперативната печалба и тя да достигне 9 млрд. шв. крони до 2015 г.

Компанията, която произвежда строително оборудване, автобуси, двигатели и камиони, съобщи, че продажбата на бизнеса й е част от стратегията й да се фокусира върху основната си дейност. Сделката ще намали и размера на нетния дълг на Volvo със същата сума, която ще получи от продажбата.

Въпреки това през четвъртото тримесечие на годината се очаква реализираните продажби на поделението й за отдаване под наем Volvo Rents да донесе на Volvo оперативна печалба за 1,5 млрд. крони.

„Търсихме различни алтернативи за дейността на Volvo Rents, но стигнахме до извода, че най-добрата алтернатива е да предоставим поделението си на друг собственик“, коментира сделката изпълнителният директор на Volvo Олоф Персон.

Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2014 г., въпреки че е необходимо базираният в щата Калифорния купувач Platinum Equity да приключи успешно предлагане на дълг, с който да финансира придобивката си.

Във Volvo Rents работят около 2100 души. Всички те ще запазят работните си места, след като сделката се осъществи. Поделението на концерна предлага под наем машини, използвани в строителството и инженерната индустрия в страни като САЩ, Канада и Пуерто Рико.

Междувременно американските власти обявиха, че са продали и последния си дял в GM.

Повече за автомобилния сектор може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още