IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Традиционната подкрепа на Дядо Коледа може и да не достигне Wall Street този път

Историята не ви дава каквито и да било лостове за предсказване на това какво ще е бъдещето, предупреждава експерт

12:40 | 26.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Традиционната подкрепа на Дядо Коледа може и да не достигне Wall Street този път

Разглеждан от много инвеститори като печеливш месец от историческа гледна точка, предстоящият декември може да изненада отново пазарните участници. Този пък обаче в негативна светлина.

От 1929 г. насам средният ръст на S&P 500 през декември е 1,5%, показва изследване на Ройтерс. При Dow пък ръстът е близо 1,3% за периода 1910-2010 г.

Традиционните ръстове на показателите в края на всяка година са известни сред пазарните участници под названието "Подемът на Дядо Коледа". Въпреки това по думите на главния инвестиционен стратег в Diaspason Commodities Шон Кориган може да се стигне до загуби на много инвеститори.

"Историята ви показва осреднени стойности от миналото. Тя не ви дава каквито и да било лостове за предсказване на това какво ще е бъдещето", отбеляза експертът пред CNBC.

От началото на тази година двата водещи щатски индекса S&P и Dow постигат значителни печалби от съответно 26,5% и 22,5%. По-рано този месец широкият бенчмарк достигна за първи път психологическата граница от 1 800 пункта. Индексът на сините чипове пък отчете най-дългата си серия на седмични печалби в последните близо три години.

"Ситуацията не ми изглежда благоприятна в краткосрочен план", заяви от своя страна Майкъл О'Съливан, главен инвестиционен директор на Credit Suisse. Въпреки това той посочи, че "сме в подем, а не в балон".

"Смятам, че сме в Подемът на Дядо Коледа", изрази все пак оптимизъм пазарният стратег в ETX Capital Ишак Сидики.

По думите му вероятността Федералният резерв да свие стимулите по време на следващото си заседание не е малка. "Силните икономически данни от САЩ вероятно ще продължат, което ще изнерви пазарните участници", отбеляза експертът.

Повече по темата може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Wall Street ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ И ВСИЧКИ ДА СЕ ТИКНАТ В ЗАТВОРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още