IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са извън топ 10 в индекс на просперитета

Докладът на Legatum Institute обаче описва напредъка на щатската икономика като окуражаващ и по-устойчив в сравнение с миналото

17:18 | 29.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ са извън топ 10 в индекс на просперитета

Америка може да е най-голямата икономика в света, но тя ли е най-проспериращата? Ако погледнете Индекса на световния просперитет за 2013 г., изготвян от Legatum Institute, отговорът е – не. САЩ дори не попада в топ 10 на класацията, пише Global Post.

Разглеждайки фактори като състоянието на икономиката, сигурност и лична свобода, индексът поставя САЩ на 11-то място, точно под Люксембург. Северният съсед на Америка – Канада - попада на трето място. На първо място е Норвегия, а на второ – Швейцария.

Докато САЩ заема съответно второ и пето място по здравеопазване и образование, то страната не попада дори в топ 20 в класацията на държавите за състояние на икономиката.

Спадът в позициите се дължи на промяната в следните променливи – брутни вътрешни спестявания, високотехнологичен износ, достъп до достатъчно количество храна и наличие на подслон, доверие във финансовите институции и общо удовлетворение от стандарта на живот.

Икономиките са оценявани по макроикономическа политика, икономическо удовлетворение и очаквания, двигатели на растежа и ефективност на финансовия сектор.

Индексът на просперитета хвърля поглед отвъд размера на брутния вътрешен продукт на една страна, като включва други индикатори, които измерват и допринасят за богатството и благополучието на една страна.

В доклада обаче се казва, че светло бъдеще очаква най-голямата икономика в света. Тонът на посланието се разминава с предупреждението на Legatum Institute от миналата година, според което „Американската мечта е изложена на риск, а националният дух на САЩ – поставен под заплаха“.

Рецесията, която удари Америка и Европа през 2008 г., остави своя отпечатък под формата висока безработица, отлив на инвестиции и намаляване на конкурентоспособността на износа.

Тазгодишният доклад описва напредъка на щатската икономика като „окуражаващ“ и „по-устойчив в сравнение с миналото“.

Индексът на просперитета за 2013 г. носи добри новини и за Азия. Там много страни изпреварват европейските държави в класацията за напредъка на икономиката.

Повече вижте в коментара на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Питам защо рейтинга им не се пипа? Защо долара не се срива? Фалирала страна а никой нищо не прави? Терорист номер едно плаши всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още