IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалстартът на Obamacare в ерата на Big Data

Некомпетентността на бюрокрацията може да се прехвърли и онлайн

16:55 | 21.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	healthcare.gov остана блокирана в продължение на часове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

healthcare.gov остана блокирана в продължение на часове. Снимка: Ройтерс

Какви последици може да има лошото планиране на информационните технологии в съвсем различни области на политиката показват проблемите с портала healthcare.gov, който трябваше да позволи регистрация за здравно осигурените американци от първия ден на октомври.

Като част от Закона за достъпни грижи сега всеки трябва да има възможност да се регистрира за платени здравни услуги, които трябва да стартират от 1-и януари 2014 г. Но на първия ден порталът бе задръстен от проблеми, тъй като не можеше да се справи с огромния обем на потребителски данни и наплива.

Сега правителствени представители заявяват пред NY Times, че не могат да преценят колко време ще отнеме да се определят проблемите. Всичко това се подрежда в пъстра гама от провали в държавни ИТ проекти и почти пълното спиране на интернет сайтовете на американската администрация по време на т. нар. „правителствено изключване“. Защо тогава провалът на старта на healthcare.gov заслужава специално внимание?

От една страна отговорните лица в правителството не могат да предоставят спецификации за проекта на компанията- изпълнител - CGI Federal. Те не са могли да се споразумеят до последната седмица на септември за определени функции на сайта. Например, необходимостта от регистрация на потребителите, преди да могат да се запишат в системата на здравеопазването.

Според NY Times още през февруари IT служител е заявил: „Очакваме фиаско. Нямаме никакви IT-спецификации. Страхът за Health Plans нараства стремително“.

От друга страна самият Healthcare Plan изисква потребителите да се регистрират в срок до 15-и декември, за да могат да са осигурени от 1-и януари. Тъй като отстраняването на проблемите не се очаква да се случи скоро, не е ясно дали сроковете може да бъдат спазени.

Фактът, че стартът на финансирания с 400 млн. долара портал се проваля толкова сериозно, със сигурност изпълва противниците на здравната реформа със злонамерена радост. И ще засили критичните гласове, които се борят от самото начало срещу задължителното здравно осигуряване.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
I
преди 10 години
Технологични звезди работят в държавната администрация?Това ми звучи като оксиморон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още