IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайска компания ще инвестира в мащабен проект край летището на Манчестър

Beijing Construction Engineering Group се включва в строителството на Airport City, който ще включва офиси, хотели, производствени бази, логистични центрове

11:50 | 14.10.13 г.
Китайска компания ще инвестира в мащабен проект край летището на Манчестър

Китайска компания ще се присъедини към групата, която ще вложи 800 млн. паунда в летището на Манчестър, за да се развие обкръжаващата го бизнес среда, съобщава BBC.

Новината беше обявена, след като финансовият министър Джордж Осбърн замина за Китай, за да промотира британския бизнес и да окуражи китайските инвеститори да обмислят инвестиции на Острова.

Кметът на Лондон Борис Джонсън също е на 6-дневно посещение в Китай, като усилията на властите демонстрират желанието на правителството да засилят взаимоотношенията с китайския бизнес.

Manchester Airport Group ще работи с Beijing Construction Engineering Group (BCEG), както и с британската Carillion Plc и Greater Manchester Pension Fund, за изграждането на проекта 'Airport City'. Той ще обгражда третото най-натоварено летище във Великобритания и ще включва офиси, хотели, производствени бази, логистични центрове и складове.

Според плановете Airport City край летището на Манчестър трябва да привлече големи международни бизнеси. Надеждите са да бъдат създадени 16 хил. нови работни места.

Великобритания е сред десетте водещи държави, които и в момента привличат най-съществен дял китайски инвестиции, като са концентрирани в енергийния сектор, имотите, търговията с храни, автомобилостроенето и други.

Някои големи британски компании се контролират от китайски групи - Bright Foods например притежава 60% от Weetabix, конгломератът Wanda контролира 92% от Sunseeker boats, а Geely Automobile притежава Manganese Bronze – компанията, която произвежда лондонските таксита.

През миналата година над 100 хил. китайски туристи са посетили Лондон, поне според данните на кметството на британската столица. Спрямо 2011 г. се отчита ръст от 89% на китайските туристи, посетили британската столица, а спрямо 2009 г. повишението е двойно.

Вижте още в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още