IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще изглежда едномесечно блокиране на САЩ?

Съществува опасност от нова рецесия в американската икономика, ако дългът бъде просрочен, предупреждават от МВФ

10:50 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прогнозите на МВФ са по-скоро позитивни.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прогнозите на МВФ са по-скоро позитивни. Снимка: Ройтерс

„Ако блокирането (на американската администрация) продължи месец и е придружено от финансови колебания, то последиците върху американската икономика ще бъдат значителни и най-вероятно ще засегнат и останалата част от света“, каза в сряда пред CNBC Йорг Декресин, представител на Международния валутен фонд.

Коментарът му идва след публикуването на шестмесечния доклад на МВФ за Световните икономически прогнози и продължава казаното от главния икономист Оливие Бланшар на конференция в Чикаго във вторник.

МВФ намали прогнозата си за световния икономически растеж за 2012 и 2013г до 2,9% и 3,6%, съответно с 0,3 и 0,2 процентни пункта по-малко от първоначалната си прогноза. МВФ се позова на опасения от забавен растеж в новопоявилите се пазари, като причина за ревизията на доклада.

Докладът излезе в сряда,когато политическата безизходица във Вашингтон навлизаше в осмия си ден, а крайният срок за вдигането на тавана на дълга, на 17 октомври, вече е на хоризонта.

Мнозина се страхуват, че ако двете партии не успеят да постигнат компромис по въпроса за бюджета, САЩ ще изпусне срока за увеличаване на дълга си и ще го просрочи. 

В доклада си МВФ сигнализира, че политическата несигурност е голяма пречка пред световния икономически растеж. Повечето икономисти предупреждават, че ако САЩ просрочи задълженията по дълга си, това ще върне икономиката в рецесия.

Въпреки че докладът предупреди за забавяне на растежа в развиващите се икономики, в частност Китай, Индия и Бразилия, в него се хвърля относително положителен поглед върху развитите икономики.

„Наблюдава се голям ръст в търсенето в частния сектор в Америка, който тази година беше неутрализиран от фискалното затягане. Но ако предположим, че политическото противопоставяне в САЩ стигне до прилично решение, би трябвало да станем свидетели на по-висок ръст през следващата година, тъй като фискалната дупка ще се запълни“, каза Декресин. Той добави че подобрение на конюнктура в еврозоната ще помогне за напредъка на световния растеж през следващите години.

МВФ подобри прогнозата си за 2013г за свиване в еврозоната от 0,5% до 0,4% и потвърди очакванията си за 1%-ов растеж през 2014 г.

В своята история американците 17 пъти са ставали свидетели на блокирана на държавата, само едно от които е продължило повече от 8 дни. Най-дългото блокиране се случва на 16 декември 1995 и продължава 21 дни.

Повече може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още