IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите кредитори притискат САЩ да търсят решение за тавана на дълга

Китай и Япония притежават общо американски облигации на стойност 2,4 трлн. долара

10:50 | 08.10.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-големите кредитори притискат САЩ да търсят решение за тавана на дълга

Китай и Япония, които заедно държат американски облигации за 2,4 трлн. долара, призоваха САЩ незабавно да намерят изход на политическата ситуация около тавана на дълга, защото според азиатските страни случващото се заплашва стабилността на глобалните финансови пазари.

Япония трябва да прецени какви ще са последствията, ако САЩ не може да изплати задълженията си към страната, дори и ако бъде избегната финансова криза. Това сподели финансовият министър на Япония Таро Асо на пресконференция в Токио, цитиран от Bloomberg. Още вчера китайският заместник-министър на финансите Джу Гуаняо настоя САЩ да направят всичко възможно, за да избегнат фалита.

„Япония трябва да внимава, защото абсолютната стойност на облигациите ще намалее“, сподели Таро Асо на пресконференция. Държави като Китай и Япония, които притежават огромни доларови резерви, трябва да помислят добре върху този факт.

Всяко пропуснато плащане по облигациите ще се отрази на статуса на долара като световна резервна валута. Една промяна в разпределението на активите, държани от Китай, Япония и другите големи притежатели на американски облигации, ще повиши лихвените проценти в САЩ и ще причини флуктуации на валутните пазари.

По данни на американското Министерство на финансите към края на юли Китай, най-големият кредитор на САЩ, притежава облигации на стойност 1,28 трлн. долара, следван от Япония с 1,14 трлн. долара. През септември 2008 г. Китай измести Япония от първото място, като от тогава до сега стойността на притежаваните от Китай облигации расте със 107%. За същия период Япония купува американски облигации с темп на растеж от 84%.

Американският министър на финансите Джак Лю вече заяви, че Конгресът на всяка цена трябва да постигне споразумение за повишаване на тавана на дълга до 17 октомври.

Финансовият министър на Япония каза, че ще обсъди ситуацията около дълга с американските си колеги на срещата на страните от Г-20, която ще се проведе тази седмица.

Към края на септември общата сума на валутните резерви на Япония възлиза на 1,21 трлн. долара. Към края на юни Китай разполага със запаси с общ обем от 3,50 трлн. долара.

Друга азиатска държава – Южна Корея – в края на март намали доларовите си резерви до 57,3% от 60,5%, колкото бяха година по-рано. Към края на септември страната притежава запаси в размер на 337 млрд. долара.

Вижте още по темата във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 10 години
ММ дааааааааааСтава страшно... дори за личните спестяванияСпоред мен фашистите ще продължат с нокдауните на световната икономикаТе са толкова алчни и долни че са способни на всичко, за да може робите им/всички ние да сме държани смирени и в подчинение/в случая да нямат право на здравеопазване по-бедните в обществото/Смо че според мен те подценяват Обама!Той е твърде смарт за тяхИ той знае че те блъфират в този моментЗащото ако те заповядат на своите кучета - чаеното парти да потопи пазарите - те милиардерите ще изгубят най-много, защото те милиардерите фашисти държат 80% от целия пазар и активиТака че те плашат кучето Обама с луканкиА ако пък са толкова бесни и го сторят независимо от загубите си на изборите догодина десните ще изгубят и това което имат - мнозинството в камаратаОбама е супер пич. Днес слушах цялата му пресконференция и му се кефя на 100%. Ако продължава да се държи както и досега ще се нареди до Кенеди и Рузвелт в историята. Страхотен е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
На кого ли от тези с "големите доларови резерви" няма да му издържат нервичките и ще започне да продава. Ех каква веселба ще падне тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
за да може да има смисъл от ефекта на разкото спиране, когато се пристрасти достатъчно, след няколко неуспешни опита да ги откаже...трябва да няма друг изход (100%), освен предложения -> вече готов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
ще лекуват наркомана с хероин :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
ivancholak
преди 10 години
голяма молба ще падне, защото това което следва ще е пълно зануляване....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
meto76
преди 10 години
Имаше един лаф, че когато дължиш 10 000 лева на банката имаш проблем, но когато им дължиш 10 милиона, тогава банката има проблем.Така, че кой кого притиска да се не изхвърляме, защото никой не ги е карал насила китайци и японци да купуват американски дълг, освен неистовото им желание да поддържат евтини валути, за да изнасят *** си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още