IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпва заради бягството от рисковите валути

Японската валута е склонна да намира подкрепа по време на периоди с изразен финансов и икономически риск

11:20 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поскъпва заради бягството от рисковите валути

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената поскъпва във всичките си 16 основни кръстосани курсове в първия ден от новата седмица, след като в САЩ отново се заговори за нуждата от увеличаване на тавана на дълга, за да се избегне просрочване на плащанията по държавните задължения. Неспокойствието помогна на валутите убежища, сред които попада йената, заради търсенето на по-голяма сигурност за свободните средства.

Японската валута е склонна да намира подкрепа по време на периоди с изразен финансов и икономически риск, тъй като Токио не е зависим от чужди капитали за покриване на собствения си дефицит.

Законодателите няма да одобрят увеличаването на дълга без това решение да се обвърже с допълнителни клаузи за ограничаване на разходите в някои сектори, смятат анализатори. До края на седмицата трябва да има развръзка по този въпроси, а до тогава администрацията остава частично затворена заради липсата на средства.

Колкото повече се задълбочава политическата криза в САЩ, толкова повече нестабилност ще трупа американския долар. През миналата седмица той се потопи до рекордни многомесечни дъна спрямо основните си конкуренти. Срещу еврото и британската лира доларът дублира най-ниските си нива от началото на годината.

Заради спирането на работата на държавната администрация в петък не бяха публикувани данните за заетостта, които са основен барометър за политиката на Федералния резерв. Липсата на свежи данни със сигурност ще забави работата на Фед и вероятно ще отложи във времето спирането на безпрецедентните финансови стимули и печатането на пари.

Най-лошо представящата се валута за изминалия месец е долара, който поевтиня с 2,5%. За същия период йената загуби 0,3%, а еврото и швейцарският паунд поскъпнаха съответно с 0,7% и 1,5%.

Днес двойката EUR/USD се търгува в нивата около 1,3570, недалеч от върха при 1,3644, който еврото формира в четвъртък. Двойката USD/JPY продължава да се намира в силен низходящ тренд, след като днес проби под 97,00 и се насочи към двумесечно дъно.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът опитва да противодейства по някакъв начин на възходящия импулс на еврото, но не може да събере подкрепа за формиране на по-дълбока корекция. През последните седмици еврото проби няколко солидни съпротиви, които вече работят в подкрепа на възходящия тренд.

Целта пред двойката е текущия връх при 1,3644, следван от най-високите стойности за 2013 г. при 1,3725.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още