IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи с поевтиняването на йената?

Японските пари постигнаха едномесечен максимум от 97 за долар през тази седмица

18:04 | 04.10.13 г.
Какво се случи с поевтиняването на йената?

Много валутни експерти прогнозират поевтиняване на йената до около 105-110 за долар в края на годината. Въпреки това с навлизането в последното тримесечие на годината японската валута започва постепенно да се отдалечава от пазарните очаквания.

Йената достигна едномесечен максимум спрямо долара на ниво от 97 за долар през тази седмица, поскъпвайки с близо 6% от удареното през май 4,5-годишно дъно.

"През последните седмици и месеци търговията долар/йена представлява упражнение по неудовлетвореност", заяви пред CNBC Калъм Хендерсън, глобален ръководител на валутните изследвания в Standard Chartered Bank.

Анализаторите все пак твърдят, че тенденцията за отслабване на йената, която отстъпи с около 13% спрямо долара от началото на годината, остава непокътната предвид перспективите за продължаване на агресивната парична политика в Япония.

Те добавят, че валутата леко се е отклонила от курса си основно поради блокирането на правителството в САЩ и задаващото се достигане на тавана на дълга, което изпраща паникьосаните инвеститори в търсене на безопасни убежища, каквото е самата тя.

"Страхове за тавана на дълга поставят под натиск долара. Факт е обаче, че фундаментите на Япония не са се променили", отбеляза още Хендерсън.

Йената отслабна с цели 30 на сто спрямо долара между ноември 2012 г. и май тази година. Постигнатото поевтиняване бе в резултат на агресивните парични политики от страна на Японската централна банка и оптимизма на правителството, че радикалните действия за съживяване на третата по сила икономика в света дават резултат.

Повече за монетарната политика на Япония може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още