IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне още 5 години трябва да минат, докато жените настъпят в банковия сектор

Нежният пол заема малка част от ръководните позиции, обяснява Мариса Дрю от Credit Suisse

17:25 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поне още 5 години трябва да минат, докато жените настъпят в банковия сектор

Ще трябва да минат поне 5 години, преди жените да завоюват по-голям дял от ръководните позиции в банковия сектор. Такова е мнението на жената с най-висок пост в инвестиционното банкиране в Европа – Мариса Дрю от Credit Suisse Group.

Дрю е инвестиционен банкер от 25 години. Тя е омъжена от 24 години, но няма деца. В момента тя е ръководител на поделението за инвестиционно банкиране в Европа.

Банковият сектор изостава от останалите в посока назначаването на жени на ръководни позиции, показват данни на компанията за подбор на персонал Egon Zehnder International. В бордовете на европейските банки около 19% от местата са за жени, докато при производството на продукти за домакинството делът е 33%.

Както повечето банки, Credit Suisse не обявява публично броя на заетите мъже и жени. Вместо това финансовата институция предоставя процентни съотношения. Те показват, че през 2012 г. повече от една трета от служителите са били от женски пол, включително 16% от висшето ръководство.

Жените обикновено имат проблем с изкачването по корпоративната стълбица, тъй като скоро след навлизането в работата се отдават на създаването на семейство. Това ги връща назад в кариерното развитие, особено ако решат да имат деца.

Още акценти от интервюто на Дрю може да видите в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още