IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основната си лихва

Ходът на европейските централни банкери не изненада пазарите

15:42 | 02.10.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ запази основната си лихва

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 0,50 на сто на фона на продължаващите сигнали, че икономиката на валутния блок може би е започнала да се възстановява от най-дългата си рецесия в историята.

Ходът на централните банкери не изненада пазарите, които очакваха подобно развитие с оглед на стабилизирането на икономическата ситуация в рамките на валутния блок.

За последно ЕЦБ понижи основната си лихва през май. Мярката бе взета с цел повишаване на икономическата активност, намаляване на безработицата и даване на допълнителен тласък на развитието на затруднените от кризата страни от еврозоната.

По-рано ръководителят на финансовия регулатор Марио Драги сигнализира, че централната банка в близко бъдеще ще продължи този курс. "Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашното или по-ниско ниво в обозримото бъдеще", каза Драги след предходното заседание на централните банкери.

Въпреки това той не отрече, че поддържането на ниски лихви за дълго време може да има отрицателно въздействие върху икономиката на валутния съюз. "Ние всички сме единни в мнението, че това може да създаде рискове за финансовата стабилност. В момента обаче ние не ги виждаме", каза ръководителят на ЕЦБ.

Вижте във видео файла и коментар по темата на Нейра Чехич от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi.benevolenet
преди 10 години
не е роман, а самата действителност, видяхте колко пари изгоряха на финдовата борса и жилищния пазар в началото на кризата и как западни банки спечелиха от това. Виждате лихвите спрямо Европа. Цените на телекомите и елетроенергията също са завишени спрямо доходите заради картел. ЕК и ЕЦБ се крият зад спекуланти като Сорос, които преподават в ЦЕУ кризи и картели, за да не хванат международните институции. Всичко това е организирано с контрол на съзнанието на мрежата на телекоми като Телеком Австрия (не е случайно, че с банките "инвестират" в определени съседни страни в региона). Основните политици в българия, ЕК и ЕЦБ са с контрол на съзнанието и действат организирано като грабят ресурси и подкрепят картели. Следете как умело се прикриват зад определени хора и малко фалшиви идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Марио Драги прояви нерешителност и не понижи основната лихва Ще го направи на следващата среща Европа се нуждае от по ниски лихви Еврото се нуждае от по ниски лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още