IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите в Microsoft искат главата на Бил Гейтс?

Трима инвеститори настояват бордът да накара съоснователя на компанията да напусне заради прекомерното му влияние, съотнесено към дела му

12:20 | 02.10.13 г. 6
Акционерите в Microsoft искат главата на Бил Гейтс?

Трима от 20-те водещи инвеститори в Microsoft Corp лобират бордът да притисне Бил Гейтс и да го накара да напусне поста на председател на софтуерната компания, твърдят запознати източници, пожелали анонимност, цитирани от Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър от години е подложен на натиск да подобри резултатите и цените на акциите на фирмата. За първи път обаче големите акционери се прицелват към Гейтс, който продължава да е една от най-уважаваните и влиятелни фигури в технологичния бранш.

Няма индикации, че бордът на Microsoft ще задоволи желанията на тримата инвеститори, които държат общо над 5% от акциите на фирмата. Гейтс притежава 4,5% и е най-големият индивидуален акционер в компанията.

Тримата инвеститори са притеснени, че ролята на Гейтс като председател на практика блокира възприемането на нови стратегии и би ограничило властта на новия изпълнителен директор за осъществяване на сериозни промени. По-специално те отбелязват влиянието на Гейтс в специалния комитет, който търси заместник на Балмър.

Друг повод за тревога сред тях, е че Гейтс, който прекарва по-голямата част от времето си в работа за филантропската си фондация, има прекомерно голяма власт в сравнение с по-малкия му дял в компанията.

Гейтс, който държеше 49% от Microsoft преди компанията да бъде качена на борсата през 1986 г., продава по около 80 млн. акции на Microsoft годишно по предварително съставен план, който, ако се запази, ще го остави без никакъв дял във фирмата до 2018 г.

Публичната му роля в Microsoft намаля, след като той предаде директорския пост на Балмър през 2000 г. и се отказа от ежедневната си работа там през 2008 г., за да се съсредоточи върху фондацията Bill & Melinda Gates.

През август Балмър обяви, че ще се пенсионира след 12 месеца. В момента Microsoft търси нов изпълнителен директор, въпреки че според борда стратегията на Балмър ще продължи да се изпълнява. Неговият фокус е производството на устройства като таблетите Surface и игровите конзоли Xbox и превръщането на ключовия софтуер на компанията в услуги, осигурявани по интернет.

Microsoft все още е една от най-скъпите технологични компании в света, като за миналата финансова година регистрира нетна печалба от 22 млрд. долара. Основният ѝ продукт - операционната система Windows и в по-малка степен пакетът програми Office, са под натиск заради спада на продажбите на персонални компютри на фона на нарастващата популярност на смартфоните и таблетите.

Акциите на Microsoft от десетина години са на практика без промяна, а фирмата губи позиции за сметка на Apple Inc. и Google Inc.

Още корпоративни новини от Microsoft може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Смятам, че повечето хора тук ме разбират за какво говоря ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Властта развращава. Всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Вместо да го уволняват, направо да го сложат на контрол на съзнанието към Австрийския телеком, хем ще прай кот му се каже, хем няма да се ръсят за неустойки и съдебни такси, ако земе , че ги съди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Dead man walking!Майкрософт умря, и лети заедно с Нокия към небитието. От години не са изкарвали нищо успешно и иновативно. Поддържат се като смучат свежа кръв, поглъщайки някоя свежа иновативна компания и скоро я задушават и убиват. Единствената причина да са все още играч е, че са много големи и силни, но ако я карат така, е въпрос на време да загинат,И ... да, това започна след оттеглянето на Бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
RedBot
преди 10 години
Хората са инвеститори. Въртят едни пари и много не им пука какво стои зад тях, компутри или компоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
LuckyYou
преди 10 години
Нали знаете кога Apple преживя зенита си ? Когато Стив Джобс умря! Тези хора не могат да разберат че БИЛ ГЕЙТС Е МАЙКРОСОФТ. Алчността на някои ги прави слепи. Не си дават сметка, че всъщност могат да загубят при такъв ход. Най-добре е да го задържат колкото могат повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още