IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се отдръпва от последните върхове преди срещата на ЕЦБ

Доларът успя да намери подкрепа за корекция на последните тежки загуби срещу основните си конкуренти

10:23 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото се отдръпва от последните върхове преди срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се отдръпна от 9-месечния си връх, който формира вчера спрямо американския долар, заради предпазливостта на пазарните участници преди срещата на Европейската централна банка днес, която ще е първата, откакто нейният председател Марио Драги заяви, че е готов да инжектира още пари в банковата система.

В същото време доларът успя да намери подкрепа за корекция на последните тежки загуби срещу основните си конкуренти. Ситуацията около щатската валута остава заплетена, след като федералното правителство в САЩ вчера спря работа. Администрацията ще остане затворена, докато законодателите в Сената не постигнат договорка около бюджета за следващата фискална година.

Членовете на ЕЦБ се срещат днес в Париж, за да преразгледат монетарната политика на банката. Вероятно основният лихвен процент за еврозоната ще бъде оставен на текущото му рекордно ниско ниво от 0.5%.

Минутите след срещата ще бъдат по-важни за валутния пазар, тъй като в тях председателят на банката Марио Драги ще даде пресконференция. Последните коментари от негова страна станаха повод за предположения, че възстановяването в региона се бави.

През 2011 и 2012 г. Европейската централна банка емитира тригодишен дълг за над 1 трлн. евро, за да се разплати максимално бързо с банките. След като банките се възползваха от тази опция, излишната ликвидност в системата достига ниво от 200 млрд. евро, което според Драги е все още ниско.

Търсенето на еврото е ограничено и заради днешния вот на доверие, който бе поискан от италианския премиер Енрико Лета, след като бившият министър-председател Силвио Берлускони реши преди седмица да оттегли подкрепата си.

Двойката EUR/USD формира вчера 9-месечен връх при 1,3587. Веднага след това еврото изгуби инициативата, което позволи на долара да коригира част от тежките спадове. Днес най-търгуваната валутна двойка се разменя в нивата над 1,3500.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3525; Връх – 1,3587; Дъно – 1,3516; Затваряне – 1,3522

Доларът не може да противодейства по никакъв начина на възходящия импулс на еврото и както очаквахме, единната валута продължи да трупа печалби.

Временната консолидация около 1,3500, която наблюдавахме през последните две седмици, показа, че доларът не е в състояние да формира по-дълбока корекция и затова еврото отново поде инициативата. Следващата цел пред двойката са нивата около 1,3600, а при пробив следва 1,3725.

GBP/USD

Отваряне – 1,6184; Връх – 1,6260; Дъно – 1,6180; Затваряне – 1,6161

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още