IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Републиканците заплашват САЩ с нова криза

Не мога да си спомня кога една фракция от една партия е заплашвала с икономически хаос, като не получи на сто процента това, което иска, коментира Барак Обама

04:30 | 17.09.13 г. 1
Републиканците заплашват САЩ с нова криза

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди републиканците в Конгреса, че биха могли да предизвикат нова криза и колапс на финансовата система на страната заради позицията им по бюджетните въпроси, съобщи Washington Post.

“Не мога да си спомня кога една фракция от една партия е заплашвала с икономически хаос, като не получи на сто процента това, което иска”, коментира Обама по време на събитие по повод петата годишнина от фалита на Lehman Brothers.

Някои републиканци ще гласуват “за” вдигането на тавана на дълга на Щатите, ако президентът се откаже от новото законодателство за по-достъпно здравеопазване. Друга част от републиканците настояват да се запазят мерките за съкращаване на разходите, докато Барак Обама иска да ги преработи, припомня изданието.

Белият дом използва събитието, за да изложи позицията на президента за предстоящите фискални битки с Конгреса за финансирането на правителството и повишаването на тавана на дълга на САЩ.

Американският президент подчерта, че данните за дефицита сочат, че той вече се свива, което превръща борбата на републиканците за допълнителни съкращения на разходите безсмислена.

Що се отнася до новото здравно законодателство, което той иска да прокара, Обама коментира, че Върховният съд вече се е произнесъл, че законопроектът е в съответствие с Конституцията на страната.

В речта си американският президент определи финансовата система като “стабилна”, но въпреки опасността от дестабилизирането й заради позицията на републиканците, той за пореден път отказа да води преговори с тях. По думите му политиките на Белия дом са поставили “нова основа” за икономически растеж, макар че призна, че възстановяването все още не е особено видимо за хората от средната класа.

Обществеността все още не е убедена, че икономиката на Щатите наистина се възстановява. Само една трета от американците са убедени, че финансовата система е по-сигурна, отколкото през 2008 г., а 52 на сто не одобряват подхода на предизента към икономиката, сочат резултатите от проучване на института Pew.

Въпреки отчетеният ръст на работните места, безработицата в страната остава висока (7,3%). В последните месеци беше отчетено намаление на безработицата, но то по-скоро се дължи на отпадналите от работната сила. Делът на безработните, които са без препитание повече от 6 месеца, е над два пъти по-висок спрямо 2007 г., а разликата в доходите между най-богатите американци и останалата част от населението е най-голямата от 1928 г.

Нещо повече - някои от банките, които получиха помощ от правителството, защото се считаха  за "твърде големи, за да фалират", сега са по-големи, отколкото бяха през 2008 г., а прилагането на законодателството в тази сфера изостава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
В случая искащият е президента , а не републиканците .Евентуално повдигане на тавана ще срути не по-малко икономиката им от неповдигането - и аз не знам защо спорят , вместо да бягат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още