IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроните не са това, което бяха

Безпилотните самолети вече не убиват, а по-скоро шпионират

10:08 | 15.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето дрони не убиват. Вместо това, те обичат да гледат. Ние обикновено мислим за малките, безпилотни летателни апарати, като за такива, които могат да причиняват пустинни експлозии, но по-малко от 5 на сто от американския арсенал от безпилотни самолети се състои от такива смъртоносни хищници. Останалите са предимно ангажирани в разузнаване и наблюдение.

Дроните по принцип обичат да заснемат видео. Хиляди и хиляди часове от него, повечето от които никога няма да бъдат видени от човешки очи. Националната геопространствена разузнавателна агенция, която анализира голяма част от кадрите на безпилотните самолети на военните САЩ, разполага с над 416 000 часа "видео в цифрово състояние, и непрекъснато растящо“.

Армията планира за в бъдеще да разчита повече на безпилотни, отколкото на пилотирани самолети. Следващото поколение изтребители може да бъде последното с хора в пилотската кабина. Следващият модел самолет за наблюдение вече е в процес на проектиране като "пилотското място ще бъде само опционално". 

Един пример за видео наблюдение с дрони ни дава Skydrone. 10-месечната компания, базирана в Хонконг, създаде най-евтината камера за дрони в света. Вижте повече във видеото на Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Не е чак така, не се изсилвай толкова в класовата борба.Дроните ти стават слабо място ако ги използваш безскрупулно и масово само за лоши неща.Който си иска ще може да ти свие дрон или да те имитира и от твое име да извърши какви ли не престъпления, пък ти после *** доказвай че това не са били твоите буболечки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
albobo76
преди 10 години
Dron е сбъднатата мечта на всеки тоталитарен режим - шпионира и убива без нужда от вербовка, тренировка и мотивация - дори и Оруел не е могъл да го измисли толкова добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още