IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът остана под натиск след данните за заетостта в САЩ

Еврото се възстанови от достигнатото 7-седмично дъно спрямо долара в петък

09:26 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът остана под натиск след данните за заетостта в САЩ

Щатският долар отстъпи спрямо основните си конкурентни валути в петък, след като разочароващите данни за заетостта в САЩ охладиха очакванията, че Федералният резерв ще започне поетапно ограничаване на стимулите още през септември.

Американското министерство на труда обяви, че икономиката на САЩ е добавила 169 000 работни места през август. Резултатът остана под очакванията на повечето експерти за покачване от над 180 000.

Равнището на безработица за сметка на това се смъкна до 4,5-годишно дъно от 7,3% спрямо 7,4 на сто през юли. Данните обаче отчасти се дължат на все повечето хора, които напускат работната сила.

В доклада на щатското ведомство се посочва също, че ръстът на работните места за юли е бил ревизиран в посока надолу до 104 000 спрямо предварителната оценка от 162 000. Резултатът за юни пък бе понижен до 172 000 от 188 000.

Песимистичните данни подложиха на натиск американските пари на фона на подновената несигурност за това дали Фед ще започне да свива 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи на предстоящото заседание на 17-18 септември.

По-рано председателят на централната банка Бен Бернанке заяви, че решението за ограничаването на количествените улеснения ще зависи от това дали икономическите данни са достатъчно силни.

Еврото се възстанови от 7-седмичното дъно спрямо долара, като EUR/USD добави 0,47% до 1,3181 в края на петъчната търговия, ограничавайки седмичното отстъпление до само 0,07 на сто.

Зелените пари поевтиняха рязко спрямо йената, като USD/JPY се смъкна до сесийно дъно от 98,53, за да се закрепи в последствие на ниво от 99,10 при дневен и седмичен спад от съответно 0,98% и 0,47 на сто.

Британският паунд удари двуседмичен максимум от 1,5681 спрямо долара преди да отстъпи леко до 1,5627. Дневният спад за валутната двойка бе 0,26%, докато на седмична база бе отчетен ръст от 0,55%.

Щатската валута отстъпи и спрямо швейцарския франк, като USD/CHF се смъкна с 0,81 на сто до 0,9374 в края на търговията. Въпреки петъчното понижение американските пари добавиха 0,28% спрямо седмица по-рано.

Търсенето на швейцарски и японски пари, като традиционно сигурни убежища, бе подкрепено на фона на продължаващото напрежение около евентуалната военна намеса на Западните сили срещу Сирия. В петък руският президент Владимир Путин предупреди САЩ да не обявяват военни действия срещу сирийското правителство без одобрението на ООН.

В събота пък стана ясно, че държавният секретар на Щатите Джон Кери не е обещал на своите колеги от Европейския съюз, че Вашингтон ще изчака с военен удар срещу Сирия, докато не бъде представен докладът на инспекторите на ООН.

Вижте коментара на Bloomberg по темата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още