IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America се изтегля от Китай

Финансовата институция продаде дела си в a Construction Bank след осемгодишна авантюра

13:18 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bank of America се изтегля от Китай

Американската банка Bank of America обяви, че се изтегля напълно от пазара в Китай. Това става с решение да бъдат продадени акциите, които финансовата институция притежава в една от най-големите банки в азиатската държава – China Construction Bank, съобщава Bloomberg. 

Този ход е поредното доказателство на тенденцията водещите американски банки да излизат от Китай. Подобни действия вече видяхме от страна на Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, както и от страна на европейските Royal Bank of Scotland и UBS.

Всички те инвестираха в акции на китайски банки през последното десетилетие, но заради новите регулаторни изисквания към сектора в глобален мащаб този род инвестиции губят атрактивността си. В резултат на това от началото на миналата година чуждестранни инвеститори са продали дялове в китайски банки на стойност 14 млрд. долара.

Инвестицията, която Bank of America направи, бе с мотив, че така финансовата институция ще получи достъп до икономика, перспективите пред която изглеждат неограничени. Осем години след нея американската банка продаде и продаде и последните акции от дела си в China Construction Bank.

Цената на последния пакет е 1,47 млрд. долара, като се очаква в отчета на Bank of America за третото тримесечие да попадне печалба от около 700 млн. долара. Рано тази сутрин той е бил продаден при цена 74 американски цента за акция, което е спад от 3,9 на сто спрямо цената от вторник.

Повече за сделката на Bank of America може да видите коментара на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още