IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Китай скочи до 16-месечен връх*

Правителственото проучване подхрани надеждите, че растежът на втората по сила икономика в света се стабилизира

16:32 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Китай скочи до 16-месечен връх*

Производствената активност в Китай нарасна с най-бързия си темп от повече от година през август, сочат публикуваните в неделя официални данни. Правителственият доклад подхрани надеждите на Пекин, че забавянето на растежа във втората по големина икономика в света може би е преодоляно.

Изготвяният от Китайската национална статистическа служба индекс на производствената активност (PMI) нарасна до 51 пункта през август спрямо отчетените месец по-рано 50,3 пункта. По този начин индикаторът надхвърли прогнозите на анкетираните от Thompson Reuters експерти за ръст до 50,6 пункта и достигна най-високото си ниво от април 2012 г.

Всяка стойност над 50 пункта показва разширяване на дейността, докато резултатите под тази граница са сигнал за свиване.

Пекин увеличи усилията си за предотвратяване на забавянето на икономическия растеж, ускорявайки държавните инвестиции в железопътната инфраструктура и строителството на жилища. Освен това управляващите въведоха серия от мерки за подпомагане на по-малките компании, които се очаква да подкрепят значително възраждането на вътрешното търсене през следващите месеци.

"Свидетели сме на все по-ясни признаци на подобряване на икономическите условия", каза пред CNBC Хайбин Джу, главен икономист за Китай в JP Morgan. "Една от причините за това е ограничаването на негативните ефекти от нарастването на кредитирането в началото на годината. Втората пък е неотдавнашната промяна в политическата позиция в посока по-голяма конкретика при обявяването на решенията", посочи още анализаторът.

Официалното правителствено проучване показа възстановяване във всички подиндекси на индикатора. "Данните показаха видимо възстановяване през август, което предполага, че икономиката ще се стабилизира допълнително в бъдеще", заяви от своя страна Джан Лицюн, икономист в Центъра за изследване на развитието – един от най-популярните правителствени мозъчни тръстове.

"Подобряването на всички подиндекси също така показва, че пазарните очаквания се движат в позитивна посока и че компаниите се адаптират към променящата се бизнес среда", добави още експертът.

Изготвяното от HSBC и Markit паралелно проучване за Китай също показа ръст на активността във втората по сила икономика в света. Публикуваният в понеделник независим PMI индекс нарасна до 50,1 пункта през осмия месец на годината спрямо отчетеното през юли 11-месечно дъно от 47,7 пункта. Ревизираният резултат остана без изменение спрямо предварителната оценка, отбелязвайки първия месец на експанзия от последните три.

Въпреки покачването в производствената активност независими анализатори предупредиха, че силен отскок в икономиката изглежда малко вероятен. Повечето китайски фирми са изправени пред относително високи разходи за финансиране, което отчасти се дължи на кампанията на Пекин да ограничи сивата паралелна банкова система.

* Коментар на анализатора на Bloomberg Нейра Чехич вижте във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още