IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Wall Street икономическите данни надделяха над напрежението в Сирия*

Данните дават основания на Фед да започне да затяга паричната си политика, според анализатор

18:35 | 29.08.13 г.
На Wall Street икономическите данни надделяха над напрежението в Сирия*

С повишения се движат индексите на Wall Street, като ревизираните данни за икономическия растеж на САЩ през второто тримесечие засенчиха напрежението около Сирия.

В началото на сесията Dow Jones се покачва с 0,54% до 14 904 пункта, S&P 500 добавя 0,61% до 1 645 пункта, а Nasdaq нараства с 1,02% до 3 630 пункта.

Акциите на Verizon Communications  поскъпват с близо 4 на сто, след като Vodafone Group Plc обяви, че двете компании преговарят за Verizon Wireless. Пазарната оценка на Guess? Inc. нарасна с 12 на сто, след като производителят на облекло обяви по-високи от очакваното финансови резултати за второто тримесечие.

Американското Бюро за икономически анализи днес публикува ревизираните данни за икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие, които се оказаха по-силни от очакваното и надхвърлиха предварителната оценка на брутния вътрешен продукт (БВП).

Икономиката на страната се е разширила с 2,5% за периода април-юни, а не с 1,7%, каквато беше първоначалната оценка. Анализатори очакваха растежът да бъде ревизиран до 2,2%.

Потребителските разходи през второто тримесечие са нараснали с 1,8% - също малко повече, отколкото се смяташе преди това.

Отделно от американското трудово министерство съобщиха, че през миналата седмица подадените молби за помощи при безработица са намалели с 6 хил. до 331 хил. Експерти обаче очакваха малко по-голям спад.

“Това е още едно потвърждение, че данните се движат в правилната посока”,  коментира Анастейша Аморосо, стратег глобални пазари в J.P. Morgan Funds. “Данните дават основания на Фед да започне да затяга паричната си политика. През последните няколко месеца пазарите свикнаха с това”, допълва тя.

Същевременно напрежението около ситуацията в Сирия в ивзестна степен беше облекчено днес, след като президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че още не е взел решение дали да започне атака. Франция и Великобритания пък изразиха готовност да изчакат резултатите от разследването на ООН във връзка с използването на химическо оръжие, а Вашингтон няма да действа без подкрепата на съюзници.

Още за Сирия вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg.

* Актуално към 18.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още