IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският жилищен пазар показва признаци на живот

Лихвата по десетгодишните облигации обаче премина нивото от 2,9% и може да окаже негативен ефект върху възстановяването на пазара на имотите

10:10 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Американският жилищен пазар показва признаци на живот
 
През последните месеци се наблюдава съживяване на жилищния пазар в САЩ. За тази тенденция има два основни движещи фактора – обновяването на жилищата и силния ръст на новото строителство, което достига най-високите си нива от няколко години насам.

Една от големите тревоги за този пазар е свързана с ръста на лихвените проценти. Лихвата по десетгодишните облигации премина нивото от 2,9%. Това може да окаже негативен ефект върху възстановяването на пазара на имотите, основно при старите жилища.

При новото строителство нещата стоят по-различно. Към този тип имоти има предпочитания основно от по-заможните клиенти. Очаква се този сегмент от пазара да абсорбира по-високите лихвени проценти и възходящият тренд да продължи. Това ще окаже подкрепа на икономиката. 


Индексът Case Shiller на цените на жилищата е близо до петгодишен връх. Но това възстановяване не е съвсем равномерно. Най-силните повишения има там, където преди това щетите бяха най-големи.

В Лас Вегас и Финикс има двуцифрен годишен ръст. На някои места се наблюдават малки пазарни балони в градовете, където цените наистина скочиха много.

През тази седмица обаче се очаква данните за имотния пазар да покажат забавяне на растежа, което ще означава и лека пауза във възстановяването.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още