IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция подозира пране на пари при сделки с лозя в страната

Руски и китайски инвеститори минават сделките с имотите през холдингови компании със седалища в страни, известни като данъчни оазиси

09:10 | 20.08.13 г.
Франция подозира пране на пари при сделки с лозя в страната

Френските власти за борба с прането на пари алармираха за покупките на лозя в страната от руски и китайски инвеститори. Причината е, че сделките се минават през холдингови компании със седалища в страни, известни като данъчни оазиси, предава Bulgaria on Air, позовавайки се на Bloomberg.

Френската агенция за борба с прането на пари и схеми, финансиращи тероризма - Трасфин, е получила множество предупреждения, свързани с руски, украински и китайски инвеститори. Без да се споменават имена се посочва покупката на лозе от базирана в Кипър компания, част от финансова корпорация в друга държава със слаб данъчен контрол и чийто краен собственик е руски гражданин.

Предвид сложността на структурата, използвана за покупка на лозя във Франция, крайният собственик и произходът на средствата са трудно проследими, казва се в доклад на Трасфин.

Агенцията обаче няма правомощията да проведе пълно разследване и обикновено информира съответните съдилища, когато засече признаци за евентуално пране на пари.

Предупреждението на институцията идва на фона на нарастващия износ на вино и коняк за пазари като Китай и Русия през последното десетилетие, което увеличи търсенето на френски лозя от страна на новобогаташи от двете страни. Обект на предпочитанията на китайските инвеститори е Бордо, където вече има закупени около 40 имения. Лозята в региона са 8 000.

Руснаците се насочват предимно към областта Коняк на север. Там руски граждани са купили около седем имота от общо 5 000 през последните осем години. Макар и да са все още малцина на общия фон, новодошлите инвеститори обикновено се ориентират към покупка на шато с големи размери.

В сектора, който от векове е доминиран от фамилния бизнес, чужденците често нямат проблеми при осъществяване на подобна сделка, но пък срещат съпротивата на местните. С повишаването на цените на имотите малцина са френските производители, които могат да окажат реална конкуренция или да увеличат своята собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още