IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Техническа грешка е причинила резките движения на борсата в Шанхай в петък

Дефект в системата на една от най-големите държавни брокерски къщи - Everbright Securities, доведе до скок на Shanghai Composite с 6% само за броени минути

10:50 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Техническа грешка е причинила резките движения на борсата в Шанхай в петък

Резките движения на борсата в Шанхай, които бяха отчетени в края на миналата седмица, са били резултат от техническа грешка. Става въпрос за дефект в системата на една от най-големите държавни брокерски къщи - Everbright Securities, предава Bulgaria On Air, позовавайки се на агенция Bloomberg.

От Everbright се извиниха, но това няма да изтрие нанесените загуби. В петък бе отчетена най-голямата дневна волатилност на индекса Shanghai Composite от 2009 г. насам. Проблемът причини краткотраен скок на бенчмарка от 6% само за броени минути, както и увеличение на волатилността с 53 на сто.

Техническата неизправност е била породена от грешка в компютърната система на държавната инвестиционна компания Everbright Securities. Цялата бъркотия е предизвикана от натрупани големи поръчки за покупка от собствената сметка на Everbright, установиха регулаторите.

От самата компания обявиха, че са разкрили дефект в подаването и изпълнението на поръчките в системата на инвестиционното поделение, като впоследствие поднесоха извиненията си за неточността.

Резкият скок на акциите предизвика паника сред пазарните участници в петък. В момента тече и установяването на загубите, които са реализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още