IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатор: Apple е свила поръчките на iPhone 16 с 10 млн. броя

Очаква се приходите от iPhone да бъдат подложени на натиск през първата половина на 2025 г.

17:45 | 24.10.24 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Цената на акциите на Apple се понижи с около 2%, след като анализаторът на веригата за доставки в индустрията Мин-Чи Куо каза, че компанията е намалила поръчките на iPhone 16 с около 10 млн. броя за четвъртото тримесечие на тази година и първата половина на 2025 г., пише CNBC.

Куо твърди, че повечето съкращения засягат базовия iPhone 16, а не моделите iPhone 16 Pro, които имат по-хубави дисплеи и по-добри камери и са по-популярни сред потребителите.

„В резултат на това производството на iPhone 16 през втората половина на 2024 г. сега се оценява на 84 млн. броя“, пише Куо, отбелязвайки, че прогнозата е под старата за около 88 млн. броя.

Сега Куо прогнозира, че партньорите на Apple ще създадат 80 млн. броя iPhone през четвъртото тримесечие, което е под миналогодишните 84 млн. По думите му през първото тримесечие на 2025 г. ще бъдат произведени 45 млн. броя, а през второто – 39 млн. броя, спрямо по-рано очакваните съответно 48 млн. и 41 млн.

„Очаква се приходите от iPhone да бъдат подложени на натиск през първата половина на 2025 г. поради спад на продажбите на годишна база и по-неблагоприятния продуктов миск поради пускането на SE4”, посочва Куо, визирайки телефона iPhone SE 4, който Apple се очаква да представи през декември. Моделите iPhone SE на технологичния гигант обикновено са най-достъпните в серията, но той не ги обновява всяка година.

„Вярвам, че Apple е в най-добра позиция да постигне успех в изкуствения интелект (AI) на устройствата и съм уверен в дългосрочния потенциал на Apple Intelligence да се превърне в популярна платена услуга“, коментира Куо. „Въпреки това значителният ръст в продажбите на iPhone вероятно ще изисква допълнителни хардуерни иновации, които да придружават това развитие на AI”.

Очаква се Apple Intelligence да бъде пуснат с iOS 18.1 в някакъв момент следващата седмица като бета функция, която новите потребители да тестват. Функциите с изкуствен интелект ще се поддържат от най-новите модели iPhone 16 и от миналогодишните модели iPhone 15. Първите функции ще позволят на потребителите да обобщават текстови съобщения и имейли, да избират автоматични текстови съобщения и други.

Apple не е отговорила веднага на запитването на CNBC за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още