IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

TSMC е уведомила САЩ, че неин чип е открит в устройство на Huawei

На дневен ред отново излиза темата за американските санкции и дали има как да бъдат заобиколени

11:29 | 23.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) е уведомила американските власти, че един от нейните чипове е открит в продукт на Huawei, след като фирмата за технологични изследвания TechInsights е разглобила продукта. Това твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса, разкривайки потенциално нарушение на експортните ограничения на китайската компания, предава информационната агенция.

Разглобеният продукт е Ascend 910B на Huawei, твърди друг източник. 910B е разглеждан като най-модерния чип за изкуствен интелект (AI), предлаган от китайска компания. Първият източник не споменава продукта, но твърди, че компонентът на TSMC е бил открит в рамките на система с много чипове.

TechInsights е информирала TSMC за чипа, преди да публикува констатациите си в доклад, посочва източникът. По думите му това е накарало тайванската фирма да уведоми Министерството на търговията на САЩ преди няколко седмици.

Разкритието може да покаже колко трудно може да бъде налагането на контрол върху износа както за компаниите, произвеждащи особено желани продукти, така и за регулаторите. В същото време показва и постоянната нужда на Huawei от най-развитите чипове.

В понеделник TSMC заяви, че проактивно се е обърнала към Министерството на търговията във връзка с този казус. Гигантът твърди, че не е доставял чипове на Huawei от средата на септември 2020 г.

„Не знаем TSMC да е обект на каквото и да е разследване в момента“, посочва компанията.

Huawei е поставена в списъка с търговски ограничения на Съединените щати за целите на националната сигурност.

TechInsights, чийто доклад все още не е публикуван, отказва да коментира въпроса.

Базираната в Шънджън Huawei направи изявление, в което заяви, че не е произвеждала чипове с компоненти на TSMC след влизането в сила на правилата на САЩ през 2020 г.

Не е ясно как чипът може да е стигнал до Huawei. През 2019 г. компанията пусна своята серия полупроводници Ascend 910. По онова време, преди контрола върху износа, компонентите са били произвеждани от TSMC, казаха по-рано тази година двама източници на Ройтерс.

Министерството на търговията посочва, че е „наясно с докладването на предполагаеми нарушения на контрола върху износа на САЩ“, но не може да коментира дали тече някакво разследване.

Трети източник потвърждава, че TechInsights е разглобила продукт на Huawei и е открила нещо, което прилича на чип, произведен от TSMC.

„Ние поддържаме стабилна и цялостна експортна система за наблюдение и осигуряване на съответствие“, казва TSMC в изявлението си.

Правителството на Тайван, което има свои собствени строги правила за спиране на производството на модерни чипове в Китай, многократно е заявявало, че ще гарантира, че тайванските технологични компании следват правилата на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 дни
*Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) е уведомила американските власти, че един от нейните чипове е открит в продукт на Huawei, след като фирмата за технологични изследвания TechInsights е разглобила продукта* - И един тайвански ресторант е уведомил американските власти, че лекке от един от специалните му люти тай-сосове е открит върху дисплея на смартфон Huawei, дори без да бъде разглобяван продукта. Войната изглежда неизбежна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
wart
преди 2 дни
"Ройтерс " знае всичко от политиката до икономиката всичко където и когато да се случи се докладва на тях. Тайван за да се " натегне" и да се хареса на Задокеанският си господар веднага докладва и после Китай не е прав ?--- провеждайки подстрекаваща политика спрямо искат да бъдат уважавани .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още