IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Qualcomm променя чиповете си за мобилни телефони, за да са готови за AI

Компанията ще ги предлага на Samsung, Xiaomi и други компании

12:53 | 22.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският технологичен гиган Qualcomm обяви, че в чиповете си за мобилни телефони въвежда технология, първоначално разработена за чиповете ѝ за лаптопи, като целта е да ги направи по-мощни, за да изпълняват задачи с генеративен изкуствен интелект (AI), предава Ройтерс.

Базираната в Сан Диего компания е най-големият търговец на чипове за мобилни телефони в света. В опит да разшири бизнеса си, през 2021 г. компанията нае група от бивши инженери на Apple, за да ѝ помогнат да проектира чипове за лаптопи, които бяха пуснати в продажба тази година и помагат на AI функциите на Windows на Microsoft.

Сега технологията, разработена от този екип – набор от персонализирани изчислителни технологии, които Qualcomm е нарекла Oryon – за първи път се интегрира в чиповете за смартфони на компанията.

Qualcomm също така е преработила някои части на чипа, който носи името Snapdragon 8 Elite, за да се справят със задачи като генерирането на изображения и текст. Qualcomm ще предложи на софтуерните разработчици специални инструменти отвъд онези, които вече са налични за операционната система Android на Alphabet.

„Изкуственият интелект беше една от онези области, в които Google се движеше бързо, но ние разполагаме със собствена технология, която да предложим на крайния разработчик“, коментира старши вицепрезидентът на Qualcomm Крис Патрик, който е и генерален мениджър мобилни телефони.

Qualcomm заяви, че Samsung Electronics, Asustek Computers и Xiaomi са сред другите компании, които ще използват новия чип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още