IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на TSMC надмина очакванията благодарение на AI бума

Търсенето на чипове за изкуствен интелект продължава да е голямо

10:05 | 17.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванският производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. отчете по-високо от прогнозираното увеличение на тримесечните приходи от продажби от 54%, след като силните продажби на чиповете за изкуствен интелект (AI) на Nvidia успяха да компенсират свиването на мобилната индустрия, пише Bloomberg.

Основният поддоставчик на Nvidia и Apple отчете нетна печалба за тримесечието до края на септември в размер на 325,3 млрд. нови тайвански долара (10,1 млрд. щатски долара), при средна прогноза на анализаторите за 299,3 млрд. нови тайвански долара. Това последва отчетеното по-рано увеличение на приходите с 39% през периода.

Цената на акциите на TSMC нарасна с повече от 70% тази година, изпреварвайки много от най-големите технологични компании в Азия – отражение на прекомерните очаквания за AI бизнеса. През юли най-голямата тайванска компания повиши прогнозата за приходите си за 2024 г., подчертавайки очакванията за устойчиви разходи за AI инфраструктура от Microsoft и Amazon.com. Стабилното насочване към изкуствения интелект също така би трябвало да подпомогне продажбите на iPhone и други устройства.

Въпреки че официалната търговия с американските депозитарни разписки на TSMC няма да започне до след няколко часа, цената им е нараснала с около 4,5% в платформата за овърнайт търговия на Robinhood. TSMC е популярна сред инвеститорите на дребно в САЩ, които искат да заложат на AI. Акциите на японските производители на чипове, включително Lasertec ограничиха борсовия си спад в Токио след отчета на TSMC.

TSMC изпреварва конкурентите си през 2024 г. Графика: Bloomberg L.P. TSMC изпреварва конкурентите си през 2024 г. Графика: Bloomberg L.P.

„Краткосрочната и средносрочната прогноза на TSMC за приходите ѝ остава стабилна въпреки потенциалното забавяне на растежа на производствения капацитет в заводите по света, предполаган от ASML... Силното търсене на и 2- и 3-нанометровите технологии на TSMC от Nvidia, AMD, Apple и Qualcomm компенсира“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Чарлс Шум.

Още преди предупрежденията на ASML някои инвеститори станаха предпазливи по отношение на устойчивостта на глобалните разходи за изкуствен интелект. Те се съмняват дали големи технологични фирми като Meta Platforms и Alphabet ще продължат да се занимават с AI чипове и центрове за данни, без да имат наистина добро приложение на изкуствения интелект.

От началото на 2020 г. насам приходите от продажби на TSMC са се увеличили повече от двойно. Графика: Bloomberg L.P. От началото на 2020 г. насам приходите от продажби на TSMC са се увеличили повече от двойно. Графика: Bloomberg L.P.

Засега TSMC изглежда преследва бърза международна експанзия. Тя планира повече заводи в Европа, с фокус върху пазара на AI чипове, твърди високопоставен представител на тайванските власти. Това е в допълнение към настоящото строителство в Япония, Аризона и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 17.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още