IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производителите на чипове изтриха 420 млрд. долара пазарна капитализация

Причина за срива е новият финансов отчет на ASML

08:44 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите в акции на компании за чипове са изправени пред нови предизвикателства, след като слабата прогноза от ключовия доставчик на оборудване ASML Holding предизвика глобален крах в сектора, пише Bloomberg.

Комбиниранaтa загубa на пазарна стойност на листнатите в САЩ производители на чипове, плюс най-големите азиатски компании, достигна над 420 млрд. долара.

Предупреждението от базираната в Нидерландия ASML заля със студена вода засилващото се рали след лятната разпродажба. По-слабите тревоги относно производствените проблеми с най-новия продукт с изкуствен интелект (AI) на Nvidia помогна за поскъпването на акциите на водещия производител на чипове до нов рекорд малко по-рано тази седмица.

Борсовият спад след представянето на отчета на ASML. Графика: Bloomberg L.P. Борсовият спад след представянето на отчета на ASML. Графика: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на ASML обаче записа най-големия си спад от 1998 г. в Европа, след като производителят на най-развитите машини за производство на чипове в света сви прогнозата си заради забавянето на области извън областта на изкуствения интелект. Тя понижи горния край на диапазона на прогнозата за общите си нетни приходи от продажби до 35 млрд. евро от 40 млрд. евро.

Въпреки че слабата прогноза за 2025 г. се очакваше, предвид забавянето на приложенията, които не включват изкуствен интелект и предвид ограничените разходи на Intel и други фактори, „мащабът на корекцията е неприятна изненада“, коментира Атиф Малик, анализатор в Citigroup.

Спадовете в азиатската търговия в сряда бяха поведени от конкурентите на ASML, включително Tokyo Electron, който отстъпи с над 10%. Цената на акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която ще отчете финансовите си резултати в четвъртък, се понижи с 3,3%.

Въпреки пазарната реакция някои инвеститори виждат неволите на ASML като вероятно специфични за нидерландската компания. Търсенето на изкуствен интелект остава бурно и се смята, че усилията на Пекин да съживи икономиката си помагат за по-широкото възстановяване.

„Вярваме, че производителите на чипове стратегически намаляват поръчките към ASML и това се отразява негативно на резултатите на компанията“, коментира Юнг Ин Юн, главен изпълнителен директор на Fibonacci Asset Management Global. Не е ясно дали причината е съкращаването на разходите или други стратегически причини, коментира той, отбелязвайки също, че стимулът от Китай може да подкрепи възстановяването на търсенето на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още