IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ASML по грешка публикува финансовия си отчет по-рано

Новите резултати на компанията сринаха цената на акциите на нидерландския гигант

20:51 | 15.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на оборудване за направа на чипове ASML отчете финансови резултати за третото тримесечие, които изненадаха пазарите със слаби резервации и по-ниска от очакваното прогноза за приходите от продажби за 2025 г. Това изпрати цената на акциите на компанията до най-големия им еднодневен борсов спад от 1998 г. насам, предава Ройтерс.

Компанията заяви, че въпреки бума на свързаните с изкуствения интелект (AI) чипове, други части от пазара на полупроводници остават слаби по-дълго от очакваното, което кара компании, произвеждащи логически чипове, да забавят поръчките, а клиентите, които правят чипове с памет, да добавят само „ограничен“ нов капацитет.

ASML, най-голямата европейска технологична компания, е най-големият доставчик на оборудване, използвано за производство на чипове, а сред ключовите ѝ клиенти са TSMC от Тайван, както и Intel, Samsung, Micron и SK Hynix.

Данните за тримесечните резултати по грешка бяха публикувани на уебсайта на компанията по-рано от очакваното.

„Очакваме нашите общи нетни приходи от продажби през 2025 г. да нараснат до между 30 млрд. и 35 млрд. евро, което е в долната половина на диапазона, който обявихме на нашия Ден на инвеститора“, коментира главният изпълнителен директор Кристоф Фуке.

Търговията с акциите на компанията в Амстердам беше спряна няколко пъти и в някакъв момент понижението на книжата достигна 16%.

AMSL отчете 2,1 млрд. евро нетна печалба при 7,5 млрд. евро приходи, което е малко над очакванията на анализаторите.

Въпреки това резервациите на компанията са достигнали 2,6 млрд. евро, значително под прогнозата, която беше за между 4 млрд. и 6 млрд. евро.

ASML заяви, че макар търсенето на свързани с AI чипове да е силно, други пазарни сегменти „се нуждаят от повече време за възстановяване“.

„Това се очаква да продължи през 2025 г., което води до предпазливост сред клиентите“, посочва компанията.

Неин говорител коментира, че се работи върху пълното обяснение на резултатите и ранното им публикуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още