IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Умните очила на Apple не успяха да предложат ключови приложения през първата си година

Устройството разполага с малко приложения и потребителите не намират причина да го използват

07:47 | 15.10.24 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

„Сега сме в етап, в който растежът на приложенията може да изглежда бавен, но трябва да вземете предвид, че тези, които работят върху тях, искат да създадат възможно най-доброто приложение“, казва Тим Баджарин, дългогодишен анализатор по Apple в Creative Strategies. „Те не бързат да пуснат тези приложения на пазара.“

Екосистемата от приложения за Vision Pro изглежда расте по-бавно от тази на оригиналния iPhone и Apple Watch. Почти година след пускането на App Store за iPhone през 2008 г., Apple заяви, че има 50 хил. приложения. Apple Watch пък имаше 10 хил. приложения около пет месеца след дебюта си.

И двете устройства имаха по-ниски начални цени и по-голяма привлекателност от Vision Pro. Разработването на приложения за Vision Pro е много по-трудно от технологична гледна точка в сравнение с доста по-простите приложения за iPhone и Watch.

Магазинът Meta Quest има около 3500 приложения, посочва Саймън Карлес, основател на консултантската фирма за игри GameDiscoverCo. Карлес твърди, че разликата между двете платформи е, че Quest е предимно екосистема за игри с виртуална реалност, която се опитва да премине към съдържание с добавена реалност, докато Vision Pro на първо място е платформа за AR.

Apple не разкрива данни за продажбите на Vision Pro, но анализатори посочват, че очилата не са се продавали добре досега. Apple намали доставките на Vision Pro за първата година до между 400 хил. и 450 хил., което е значително по-малко от очакваните в началото между 700 хил. и 800 хил., каза през април анализаторът на веригата за доставки Мин-Чи Куо.

През второто тримесечие на тази година продажбите на Vision Pro са спаднали с 80% спрямо първото тримесечие, сочат данни на Counterpoint Research. Голяма част от първоначалните купувачи също така върнаха устройството в рамките на двуседмичния срок, в който Apple позволява пълно възстановяване на парите, допълва компанията за пазарни проучвания.

Игрите са най-популярният тип приложение в Meta Quest, а Apple, за разлика от тях, представи Vision Pro като устройство с много по-широка употреба - за работа, здраве и забавление. Вместо да разчита на контролери, необходими за повечето игри, Vision Pro използва проследяване на ръцете и очите, за да могат потребителите да взаимодействат със софтуера. Липсата на контролер възпрепятства развитието на някои игри за Vision Pro.

„Те се нуждаят от контролери“, коментира Скот Олбрайт, главен изпълнителен директор на Combat Waffle Studios, разработичик на популярната VR игра „Ghosts of Tabor“. „Мисля, че е страхотно, че Apple е тук, но тя трябва да разбере предназначението на очилата.“

Предвид цялостната липса на приложения за Vision Pro, някои ранни потребители не намират много приложения на очилата, което води или до ранни връщания, или до продажба на използвани устройства.

Ростислав Алексиенко, 23-годишен софтуерен инженер, получава своите Vision Pro през февруари. Той твърди, че е опитал всичко, което може да се прави с тях. Алексиенко изтегля всички препоръчани от Apple приложения и се опитва да използва устройството за работа. И все пак не намира причина да го използва редовно.

„В началото бях супер развълнуван“, казва той. „Но устройството не стана част от живота ми. Бързо останах без неща, които мога да правя с него. След това то просто започна да събира прах“.

През август Алексиенко пуска за продажба във Facebook Marketplace своите очила и в крайна сметка ги продава за 2600 долара. Първоначално той плаща 4000 долара за устройството.

Цените за препродажба на Vision Pro са намалели през последните няколко месеца. За базовия модел на Vision Pro от 3499 долара, средната цена за препродажба е 2494 долара за септември, под тази от 2710 долара за август. Данните са от Swappa – онлайн магазин за покупка и продажба на използвани технологични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 15.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още