IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

TSMC планира повече заводи в Европа

Тайванският гигант засилва фокуса си върху пазара на AI компоненти

08:45 | 14.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) планира повече заводи в Европа с фокус върху пазара на чипове за изкуствен интелект, докато производителят на полупроводници разширява глобалния си отпечатък, твърди високопоставен представител на тайванските власти, пише Bloomberg.

„Те започнаха изграждането на първата фабрика в Дрезден, като вече планират и следващите няколко завода за различни пазарни сектори“, посочва министърът на Националния съвет за наука и технологии на Тайван Ву Ченг-уен пред Bloomberg TV в интервю, излъчено в понеделник.

Ву не уточнява срокове за по-нататъшното разширяване на тайванския производител на чипове в Европа. В изпратено по имейл изявление компанията посочва, че тя остава фокусирана върху настоящите си проекти за глобална експанзия и към момента няма нови инвестиционни планове.

TSMC, който е най-големият производител на чипове в света и произвежда повечето от своите полупроводници в Тайван, харчи десетки милиарди долари за създаване на нови обекти в САЩ, Япония и Германия, отчасти за да се предпази от нарастващото геополитическо напрежение с Китай.

През август тя даде начало на строителството на завод за производство на чипове на стойност 10 млрд. евро в германския град Дрезден. Това ще бъде първият ѝ завод в Европейския съюз. Около половината от финансирането за този проект ще бъде покрито от държавни субсидии, а производството е планирано да започне до края на 2027 г.

Ву твърди, че пазарът на изкуствен интелект (AI), включително чиповете на базираната в САЩ Nvidia и на Advanced Micro Devices, ще бъде най-важният сегмент, но други компании за полупроводници с алтернативни дизайни също могат да предложат възможности на TSMC.

„Може би те могат да работят и на европейския пазар, така че TSMC търси това за планирането на следващите си няколко фабрики“, посочва той, добавяйки, че компанията ще трябва да прецени дали да се разшири в Дрезден, или да строи в други части на ЕС .

Въпреки че утвърдените европейски производители на чипове, включително NXP Semiconductors и Infineon Technologies, са фокусирани предимно върху развити технологии за промишления и автомобилния сектор, на Стария континент се появиха редица дизайнери на чипове от следващо поколение, включително Black Semiconductor от Германия и Axelera AI в Нидерландия.

Задграничните фабрики на TSMC също така създават възможности за страни и градове наблизо да осигурят инвестиции от своите доставчици. Чехия е напът да излезе печеливша от локацията в Дрезден, след като Прага и Тайпе задълбочиха отношенията си през последните години.

Тайванското правителство обмисля да подкрепи доставчици на TSMC, за да инвестират в Чехия, която е близо до Дрезден, твърди Ву. Той твърди, че компанията също така се стреми да улесни съвместни програми за проучвания и развитие за академичните среди в Тайван и Чехия.

Прага поддържа официални дипломатически отношения с Пекин, но изгражда по-тесни търговски и неформални връзки с Тайпе. Няколко представители на тайванските власти, включително Ву, са пътували до Чехия през последната година. Бившият президент на Тайван Цай Инг-уен също посещава страната като първа спирка от европейското си пътуване.

Отделно Ву твърди, че очаква тайванските фирми за чипове да бъдат изправени пред допълнителен натиск за разширяване на дейността им в САЩ, независимо от резултата от президентските избори през ноември. TSMC досега е получила обещания за повече от 65 млрд. долара за създаването на три завода в Аризона.

„В краткосрочен план може би е болезнено за тайванските компании, защото е по-скъпо, ако се преместят там“, казва той. „Но в дългосрочен план, може би е добре за тях, от моя гледна точка, защото те могат да се подобрят.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 42 минути
*TSMC, който е най-големият производител на чипове в света и произвежда повечето от своите полупроводници в Тайван, харчи десетки милиарди долари за създаване на нови обекти в САЩ, Япония и Германия, отчасти за да се предпази от нарастващото геополитическо напрежение с Китай.* - Да го наречем *евакуация*. При кратно по-високата стойност на енергия, труд и логистика в посочените държави, очевидно тече подготовка за нещо, което няма да се движи от нормален капиталистически прагматизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още