IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AMD пуска нов AI чип, с който да се конкурира с Nvidia

Идеята на компанията е да завземе максимален дял от пазара на този тип компоненти

11:13 | 11.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

AMD пусна нов чип с изкуствен интелект (AI), който да се конкурира директно с графичните процесори за центрове за данни на Nvidia, пише CNBC.

Instinct MI325X, както е наречен чипът, ще започне да се произвежда преди края на 2024 г., заяви AMD по време на събитието за представянето на новия продукт. Ако AI чиповете на AMD бъдат сметнати от разработчиците и облачните гиганти за близък заместник на продуктите на Nvidia, това може да окаже ценови натиск върху Nvidia, която има приблизително 75% брутен марж, докато нейните графични процесори се радват на огромно търсене през последната година.

Модерният генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT на OpenAI, изисква огромни центрове за данни, пълни с графични процесори, които да извършват необходимата обработка. Това създаде търсене на AI чипове.

През последните няколко години Nvidia доминира на пазара на графични процесори за центрове за данни, а AMD остава на второ място. Сега AMD се опитва да завземе дял от своя конкурент от Силициевата долина, или поне да завладее голяма част от пазара, който според нея ще достигне 500 млрд. долара до 2028 г.

„Търсенето на AI продължава да нараства и всъщност надхвърля очакванията. Ясно е, че темпът на инвестициите продължава да расте навсякъде“, коментира изпълнителният директор на AMD Лиза Сю.

На събитието AMD не разкри нови големи облачни и интернет клиенти за своите графични процесори Instinct, но по-рано компанията каза, че Meta и Microsoft купуват нейните компоненти с изкуствен интелект и че OpenAI ги използва за някои приложения. Компанията също така не разкрива цените на Instinct MI325X, които ще се продават като част от пълен сървър.

С пускането на пазара на MI325X, AMD ускорява своя продуктов график, за да се конкурира по-успешно с Nvidia и да се възползва от бума на AI чиповете. Новият чип е наследник на MI300X, който започна да се предлага в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още