IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Южнокорейските запаси от чипове се свиват с най-бързия си темп от 2009 г.

Това е знак, че търсенето на високопроизводителни полупроводници за AI продължава да е устойчиво

09:15 | 30.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Запасите от полупроводници в Южна Корея са намалели с най-бързия си темп от 2009 г. през миналия месец – знак за устойчивото търсене на високопроизводителни чипове с памет, използвани в разработката на изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg.

Запасите са спаднали с 42,6% спрямо година по-рано, което е по-бърз темп от понижението с 34,3%, отчетено през юли, показват данни, публикувани от Statistics Korea в понеделник. Производството и доставките са нараснали съответно с 10,3% и 16,1%, показват данните. Това са допълнителни индикации, че цикълът на бум е продължил през по-голямата част от третото тримесечие.

Запасите на чипове в Южна Корея намаляват бързо. Графика: Bloomberg L.P. Запасите на чипове в Южна Корея намаляват бързо. Графика: Bloomberg L.P.

Последните данни може да подкрепят мнението, че ралито на компаниите за чипове, което даде тласък на икономическия растеж на Южна Корея през тази година, все още има възможност да продължи. Чиповете с памет са най-големият двигател на разчитащата на търговията икономика на страната, като Samsung Electronics и SK Hynix са сред най-добре представящите се компании в сектора.

Южна Корея скоро ще отчете септемврийския си износ, който включва доставки на полупроводници. Ръстът на износа на чипове се забавя от май, което предизвиква въпроси относно това колко голям е бумът.

Междувременно през август общото промишлено производство на Южна Корея нарасна повече от очакваното от икономистите, като се увеличи с 3,8% спрямо година по-рано, в сравнение с прогноза за 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Спада, щото AI гълта като невидял! Но, технологичните корейци отдавна това са го сметнали, и в много напреднл ход е гигантската им инвестиция от 452 млрд. долара в нови огромни производствени дивизиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още