IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Arm е поискала да придобие продуктовото звено на Intel

Технологичният гигант обаче е отказал офертата

11:08 | 27.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Arm Holdings се е обърнала към Intel за потенциално придобиване на продуктовото подразделение на гиганта, но е получила отговор, че бизнесът не се продава, твърди източник на Bloomberg, който е запознат с въпроса.

Arm не е изразила интерес към производствената дейност на Intel, допълва източникът, който е пожелал да остане анонимен, защото разговорите не са публични.

Intel има две основни подразделения - продуктова група, която продава чипове за персонални компютри, сървъри и мрежово оборудване, и друго, което управлява заводите ѝ.

Представители на Arm и Intel са отказали да коментират въпроса.

Някога Intel беше най-големият производител на чипове в света, но се превърна в обект на спекулации за придобиване, след като бързо загуби позиции в бизнеса тази година. Компанията представи много лош финансов отчет миналия месец, който доведе до най-големия срив на цената на акциите ѝ от десетилетие. Компанията съкращава 15 хил. служители, свива плановете си за експанзия на заводите си и спря изплащането на дивидент.

Като част от усилията за връщане на бизнеса към успеха, Intel отделя подразделението си за чипове от производствената си дейност. Ходът цели да привлече външни клиенти и инвеститори, но също така да положи основите за разделянето на компанията - нещо, което Intel обмисля, писа Bloomberg миналия месец.

Arm, чийто мажоритарен собственик е SoftBank Group, генерира повечето си приходи от продажбата на дизайн за чипове за смартфони. Но главният ѝ изпълнителен директор Рене Хаас иска да разшири бизнеса отвъд тази индустрия. Това включва усилия за навлизане в сферата на персоналните компютри и сървърите, където дизайнът на чиповете ѝ се конкурира с този на Intel. Въпреки че Intel няма технологичното предимство, което някога имаше, компанията остава доминираща на тези пазари.

Комбинирането с Intel би помогнало на Arm да разшири обхвата си и да се насочи към продажбата на повече собствени продукти. В момента компанията лицензира технологии и дизайн на клиенти, които след това ги превръщат в цялостни компоненти. В списъка ѝ с клиенти попадат едни от най-големите имена в технологичния свят като Amazon.com, Qualcomm и Samsung Electronics.

Същевременно Intel и американското правителство вероятно ще финализират директното финансиране на стойност 8,5 млрд. долара за производителя на чипове преди края на годината, съобщи Financial Times, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Преговорите са в напреднал етап, но все още няма гаранция, че ще бъдат приключени до края на тази година, допълва медията. Според нея всяко придобиване на целия или на част от бизнеса на Intel носи риск от проваляне на преговорния процес.

Както Intel, така и Министерството на търговията на Съединените щати не са отговорили веднага на запитванията на Ройтерс за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още