IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 4 млн. робота работят във фабрики по света

70% инсталираните миналата година роботи са в Азия

18:34 | 24.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишните инсталации на роботи във фабриките по света надхвърлят половин милион за трета поредна година, увеличавайки общия брой на тези роботи до 4,3 млн. в края на 2023 г. според Международната федерация по роботика, пише Bloomberg.

Съгласно Световния доклад за роботика 70% от нововъведените роботи са в Азия, 17% - в Европа, 10% - в Северна и Южна Америка, предимно в САЩ.

Броят на индустриалните роботи, които се ползват по света, надхвърли 4 млн. Графика: Bloomberg L.P. Броят на индустриалните роботи, които се ползват по света, надхвърли 4 млн. Графика: Bloomberg L.P.

След бързото възстановяване на автоматизацията след пандемията, миналата година се наблюдава забавяне в някои от страните, които поведоха тази тенденция, показва докладът. Годишните инсталации са спаднали с 5% в Китай в сравнение с 2022 г., макар че страната все пак е инсталирала повече от половината от новите индустриални роботи в света.

В САЩ усилията за пренасочване на производството са довели до увеличаване на инсталациите през последните няколко години, въпреки че броят за 2023 г. е бил малко по-нисък от този за предходната година, както се е случило и в Япония, и в Южна Корея.

Германия е единствената от първите пет страни по автоматизация, където инсталациите на роботи са се ускорили миналата година в сравнение с 2022 г. Вторият и петият по големина европейски пазар – Франция и Италия, са отчели спад.

„Войната в Украйна, строгата парична политика и относителната слабост на европейската автомобилна индустрия, в сравнение с китайската, ограничават инвестициите“, се казва в доклада.

Дори страни с много работна ръка се обръщат към роботите. Инсталациите в Индия са се увеличили с 59% до рекордните 8510 броя миналата година, водени от търсенето на автомобилната индустрия.

Запасите от роботи в страната „почти са се удвоили от 2018 г.“ насам, твърди Марина Бил, президент на Международната федерация по роботика. „Индия е една от най-силно развиващите се икономики сред азиатските нововъзникващи пазари“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
blue91
преди 2 дни
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Алехандро
преди 2 дни
Имаше много интересна статистика, но не мога сега да я намеря - брой роботи на заети в производството, абсолютен лидер, с огромна преднина бе Корея, технологичната, не аналоговата, ние бяхме в златната среда, а например - руският колхоз, дори не се забеляза в таблицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Алехандро
преди 2 дни
"Съгласно Световния доклад за роботика 70% от нововъведените роботи са в Азия, 17% - в Европа, 10% - в Северна и Южна Америка, предимно в САЩ."?!....Ми, нали Европа много изоставала от САЩ, технологично!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още