IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Qualcomm има апетит към придобиването на Intel?

Това може да се превърне в най-голямата сделка на пазара на чипове

09:25 | 21.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Intel се повиши, след като The Wall Street Journal написа, че Qualcomm се е обърнала към компанията с предложение за поглъщане – потенциална рекордна сделка за индустрията за чипове, пише Bloomberg.

Преговорите са се случили през последните дни, пише изданието, позовавайки се на свои източници, запознати със ситуацията. Въпреки това сделката далеч не е сигурна. Представители на Intel и Qualcomm са отказали да коментират въпроса.

Стойността на книжата на Intel нарасна с 3,4% до 21,87 долара по време на търговията в Ню Йорк в петък, като се възстанови от спадовете по-рано през деня. И все пак от началото на годината цената на акциите на технологичния гигант отстъпи с 56%.

Intel, някога най-големият производител на чипове в света, се бори със забавяне на продажбите и нарастваща загуба, изострени от загубата на технологично предимство. Пазарната капитализация на компанията от 93,5 млрд. долара сега е приблизително наполовина на тази на Qualcomm. Поглъщането би довело до най-голямата сделка на пазара на полупроводници и потенциално ще трансформира индустрията.

Цената на акциите на базираната в Сан Диего Qualcomm се понижи с 2,9%, което отразява опасенията на инвеститорите за рисковете от подобна сделка.

Тази седмица Intel обяви редица промени, целящи да върнат бизнеса ѝ в правилния път. Ходовете включват сделка за милиарди долари с Amazon.com за създаване на персонализиран AI чип и план за превръщане на страдащия от проблеми производствен бизнес на Intel в изцяло отделно дъщерно дружество.

Qualcomm е най-големият дизайнер на процесори за смартфони в света, но се опитва да навлезе в повече области. Това включва и сегмента с чипове, които управляват персонални компютри, където Intel все още е доминиращият играч.

Подобно на много играчи в индустрията, Qualcomm няма собствено производство на чипове. Тя възлага това на партньори като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която произвежда чипове за Nvidia и Advanced Micro Devices.

Придобиването на Intel потенциално може да даде на Qualcomm възможността да има свое собствено производство в САЩ, както и да се сдобие с най-големия бранд на пазара на персонални компютри и сървъри.

Но проблемите на Intel няма да се решат само със сделката с Qualcomm. Евентуалният ухажор също така няма опит в производството или в развиването на науката зад авангардните производствени технологии – област, в която TSMC превъзхожда останалите.

Qualcomm участва в спорна сага за придобиване преди повече от шест години, когато Broadcom се опита да купи компанията. Broadcom се отказа от офертата, след като президентът Доналд Тръмп блокира сделката, позовавайки се на рискове за националната сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 21.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още