IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай иска да има своя алтернатива на Nvidia. Кои компании са кандидати за това?

След като САЩ наложиха редица санкции на китайски технологични компании, Пекин се бори за самодостатъчност в сектора

07:12 | 24.09.24 г.
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg

Biren Technology

Подобно на Nvidia, Biren Technology проектира графични процесори с общо предназначение и има платформа за разработка на софтуер за изграждане на приложения върху хардуера.

Тези чипове са част от серията продукти Bili на Biren, чиято цел е да се ползват в центрове за данни за обучение на изкуствен интелект.

Миналата година Biren беше добавена към черния търговски списък на САЩ, който ограничава достъпа ѝ до определени американски технологии.

Cambricon Technologies

Cambricon Technologies проектира различни видове полупроводници - от предназначени да обучават AI модели до такива, които могат да изпълняват AI приложения на устройства, а не в центрове за данни.

Компанията обаче продължава да отчита значителна загуба и има информация, че е съкратила служители миналата година, писа South China Morning Post.

Cambricon Technologies също е в черния търговски списък на САЩ.

Moore Threads

Основаната през 2020 г. Moore Threads разработва графични процесори, проектирани да обучават големи AI модели.

MTT KUAE пък е продуктът за центрове за данни на компанията, който съдържа тези процесори. Мисията на гиганта е да стане „глобален GPU лидер“, сочи изявление на уебсайта му.

Освен това компанията е подкрепена от големи имена. Собственикът на TikTok – ByteDance, е сред инвеститорите ѝ, както и големи фирми за дялово инвестиране като Sequoia и GGV Capital.

Moore Threads също е в черния списък на САЩ.

Enflame Technology

Enflame Technology е друг стартъп от Китай, който се бори да се позиционира като родна алтернатива на Nvidia. Компанията проектира чипове за центрове за данни, фокусирани върху AI обучение и процеси.

Tencent, една от най-големите технологични компании в азиатската страна, е инвеститор в Enflame.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още