IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай иска да има своя алтернатива на Nvidia. Кои компании са кандидати за това?

След като САЩ наложиха редица санкции на китайски технологични компании, Пекин се бори за самодостатъчност в сектора

07:12 | 24.09.24 г.
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg
Снимка: Raul Ariano/Bloomberg

През годините санкциите на САЩ срещу китайската индустрия за чипове принудиха Пекин да увеличи усилията си за стимулиране на вътрешния си сектор за полупроводници. 

Бумът на изкуствения интелект (AI) и основополагащите модели само стимулира целта на Китай да играе водеща роля в производството на този тип компоненти.

Досега американската компания Nvidia, със своите графични процесори, е тази, която попадна под светлината на прожекторите, тъй като проектира ключовата част от хардуера, необходим за обучение на огромните AI модели, пише CNBC.

Въпреки че Nvidia може да доставя определени чипове в Китай, Вашингтон показа, че има желание да ограничи достъпа на своя технологичен съперник до най-модерните полупроводници и инструменти, необходими за производството им. Това поднови фокуса върху местните усилия на Китай да се конкурира с Nvidia и да създаде полупроводници, които могат да подкрепят собствената му AI индустрия.

CNBC говори с двама анализатори, които посочват водещите китайски конкуренти на Nvidia.

Huawei

Huawei е един от технологичните шампиони на Китай, с бизнес, който обхваща от телекомуникационна инфраструктура до потребителска електроника и облачни изчисления. Нейното звено за проектиране на чипове се нарича HiSilicon.

Компанията със седалище в Шънджън проектира серията процесори за центрове за данни Ascend. След това Huawei продава тези чипове като част от сървъри, които отиват в центрове за данни, за да обучават AI модели. Нейните AI сървъри се предлагат под бранда Atlas.

Настоящото поколение чипове на гиганта се нарича Ascend 910B, а компанията се подготвя да пусне Ascend 910C, който може да бъде конкурентен на продукта H100 на Nvidia, писа през август Wall Street Journal.

В годишния си доклад по-рано тази година Nvidia изрично посочи Huawei, наред с други компании, като конкурент в области като чипове, софтуера за изкуствен интелект и мрежовите продукти.

„Не става въпрос само за хардуера, а за цялостната екосистема, инструменти за разработчиците и способността да продължим да развиваме тази екосистема напред с напредването на технологията. Тук Huawei има много предимства и се опитва да изгради софтуерна екосистема около своята серия процесори за центрове за данни Ascend“, коментира Пол Триоло, асоцииран партньор в консултантската фирма Albright Stonebridge.

Alibaba и Baidu

Alibaba и Baidu купуват чипове на Nvidia, но също така проектират свои собствени полупроводници за AI процеси.

Baidu, една от най-големите интернет компании в Китай, проектира свои собствени чипове за използване в сървъри и автономни автомобили под марката Kunlun.

Звеното за дизайн на чипове на Alibaba се нарича T-Head и е разработило чип за изкуствен интелект, наречен Hanguang 800. Този полупроводник се ползва за т.нар. изводи – процес, който следва обучението на AI модели, тъй като се отнася до действителното приложение на изкуствения интелект в реалния свят, например чатботът да може да отговори на потребителско запитване.

„Чипът за изводи с изкуствен интелект на Alibaba вече е внедрен, за да ускори системата за препоръки на платформата за електронна търговия. Baidu е интегрирала своя чип Kunlun в своите центрове за данни и в сектора за автономно шофиране“, посочва Уей Сун, старши анализатор в Counterpoint Research.

Последна актуализация: 02:01 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още