IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новината за слабите поръчки на iPhone 16 Pro потопи акциите на Apple

Един от най-известните анализатори на бизнеса на компанията разкри недобри данни за предварителните поръчки на устройствата

18:00 | 16.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Apple се понижи, след като внимателно следен анализатор предупреди, че търсенето на новия модел iPhone 16 Pro е по-слабо от очакваното, пише Bloomberg.

Предварителните поръчки на устройството, които започнаха в петък, възлизат на приблизително 37 млн. бройки, написа в доклад анализаторът от TF International Securities Мин-Чи Куо. Това е с близо 13% по-малко спрямо миналогодишните поръчки на iPhone 15 и е резултат на по-слабия от очакваното интерес към Pro модела на iPhone 16, посочва Куо.

„Един от ключовите фактори за по-ниското от очакваното търсене на серията iPhone 16 Pro е, че основната точка за продажба – Apple Intelligence, не е налична при пускането на iPhone 16 на пазара”, пише Куо.

След слабия старт на годината акциите на компанията записаха рали през последните четири месеца, тъй като инвеститорите заложиха, че функциите на Apple за изкуствен интелект ще увеличат продажбите на най-новата серия iPhone. Стойността на книжата се понижи с 3% в началото на борсовата сесия в САЩ в понеделник, като свиват ръста си от началото на годината до близо 12 на сто и изостават от 15-процентното повишение на технологичния индекс Nasdaq 100.

Анализаторите до голяма степен бяха разочаровани след събитието за представяне на новите устройства, което се проведе миналата седмица, тъй като повечето от новините за хардуера бяха изтекли преди това.

Слабото търсене на iPhone 16 не е добър знак, „особено след като скоро навлизаме в празничния сезон на продажбите“, коментира Матю Мейли, главен пазарен стратег в Miller Табак + Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още