IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Amazon ще инвестира над 10 млрд. долара в облачния си бизнес във Великобритания

Това е поредната стъпка в глобалната експанзия на технологичния гигант

10:30 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Amazon.com заяви, че ще похарчи 8 млрд. паунда (10,5 млрд. долара) във Великобритания, за да разшири облачния си бизнес, засилвайки серия от скорошни ходове с цел експанзия в Европа и давайки на новото лейбъристко правителство на Великобритания желан инвестиционен тласък, съобщава Bloomberg.

Петгодишната инвестиция от Amazon Web Services (AWS) в центрове за данни ще подкрепи до 14 хил. работни места и ще допринесе с 14 млрд. паунда към британския брутен вътрешен продукт (БВП) между 2024 и 2028 г., заяви британското Министерство на финансите в съобщение по имейл.

Amazon се ангажира с десетки милиарди долари за разширяването на AWS на световно ниво, обявявайки подобни дългосрочни проекти в Германия, Мексико, САЩ, Саудитска Арабия и Сингапур тази година. AWS – най-големият доставчик на облачни изчислителни услуги и съхранение на данни в света благодарение на огромните си сървърни ферми, е изправена пред нарастваща конкуренция от съперници като Microsoft, която засилва собствената си глобална експанзия.

Новината за инвестицията е плюс за финансовия министър Рейчъл Рийвс, която иска да ускори темпа на икономическия растеж на Великобритания, докато се бори с трудно наследство в публичните финанси, оставено от предишното консервативно правителство. Великобритания ще бъде домакин на среща на високо равнище за международните инвестиции на 14 октомври.

„Тази инвестиция за 8 млрд. паунда бележи старта на икономическото съживяване и показва, че Великобритания е място, където да се прави бизнес“, казва Рийвс в изявлението от министерството. „Решена съм да продължа, за да можем да изпълним мандата си да създадем работни места, да отключим инвестиции и да подобрим всяка част на Великобритания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още