IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Huawei представи тройно сгъваем телефон часове след новия iPhone

Китайската компания заяви днес на сайта си, че е получила повече от 3,6 млн. предварителни поръчки за новото устройство

11:22 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Twitter
Снимка: Twitter

Китайската компания за телекомуникационно оборудване Huawei Technologies представи днес тройно сгъваем телефон в опит да увеличи преднината си пред конкурента Apple в Китай, предаде Ройтерс.

Само часове след като американската корпорация представи най-новия си модел iPhone 16, Huawei организира събитие за представяне на новия си Z-образен смартфон Mate XT, който трябва да бъде пуснат в продажба на 20 септември - същия ден, в който се очаква новият iPhone да бъде наличен в търговската мрежа.

Китайската компания заяви днес на сайта си, че е получила повече от 3,6 млн. предварителни поръчки за новото устройство.

За сравнение, целият световен пазар на сгъваеми телефони е бил около 4 млн. броя през второто тримесечие на годината, по данни на компанията за пазарни проучвания в технологичния сектор International Data Corporation - IDC. 

Поредицата от успешни дебюти на смартфони през миналата година подчертава способността на Huawei да се справя със санкциите на САЩ и да затвърждава позицията си срещу американския технологичен гигант в Китай, където някои потребители критикуват новия iPhone 16 заради липсата на функции с изкуствен интелект (AI) в страната.

AI все още не е обявил партньор в сферата на изкуствения интелект в Китай, който да захранва новия модел iPhone, а пакетът инструменти с изкуствен интелект, под общото название Apple Intelligence ще бъде достъпен на китайски език едва догодина. 

"Какъв е смисълът да го купувате (iPhone 16), ако не можете да използвате изкуствен интелект?", написа потребител социалната платформа Weibo. Друг потребител коментира: "Без изкуствен интелект трябва да е на половин цена".

Huawei вече има двойно сгъваеми телефони в гамата си и силните им продажби в Китай ѝ помогнаха да изпревари южнокорейския си конкурент Samsung Electronics тази година като най-големия доставчик на такива телефони в световен мащаб.

Цената на новите устройства от 19 999 юана (2808 долара) е над два пъти по-висока от началната цена на съпоставимия като клас iPhone 16 Pro Max и наред с ограниченото производство тройно сгъваевмото устройство най-вероятно ще остане по-скоро символ на технологичната мощ на Huawei, отколкото голям двигател на продажбите, коментират анализатори. 

"Новите устройства на Huawei не се очаква да повлияят значително на дейността на Samsung и Apple по отношение на количеството продукти", заяви Джийн Парк, анализатор в компанията за пазарни анализи в технологичния сектор Counterpoint Research.

Пазарът на сгъваеми смартфони нарасна с 57 на сто на годишна база през второто тримесечие с 3,9 млн. доставени устройства, до голяма степен поради навлизането на китайските производители на смартфони на чуждестранните пазари, според IDC.

Това все още е само 1,3 на сто увеличение на пазара на смартфони, при 292,2 млн. устройства, доставени през второто тримесечие, допълва компанията за пазарни проучвания.

"Средностатистическият потребител все още има ограничени познания за тях, да не говорим за ползите и стойността на продуктите", заяви Уил Уонг, старши изследовател в IDC.

Високите цени на подобни модели остават друга бариера. Миналогодишният Mate X5 все още се продава за над 10 000 юана (1406 долара) в страната, почти два пъти повече от нов iPhone 15.

Преодоляването на проблеми като набръчкване на екрана и намалена издръжливост, поради използването на повече сгъваеми панти, също ще бъде важно за нарастващото използване на сгъваемите устройства, допълни Джийн Парк.

Huawei се класира като най-големия производител и доставчик на сгъваеми смартфони в света през второто тримесечие с 27,5 на сто пазарен дял, изпреварвайки Samsung, който има 16,4 на сто, според IDC.

Този дял се повишава до 42 на сто на вътрешния пазар на Китай, изпреварвайки китайската компания като Vivo и Honor, дъщерна компания на Huawei, която се отдели от технологичния гигант през 2020 г. заради санкциите, наложени от САЩ през 2020 г.

На по-широкия пазар на смартфони в Китай Apple спадна от трето на шесто място през второто тримесечие на годината, след като Huawei стана третият най-голям доставчик на устройства на фона на силните продажби на най-новите си смартфони в страната.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още