IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

HPE отчете по-слаби маржове на бизнеса с AI сървъри

Инвеститорите стават все по-загрижени за по-ниските маржове на повечето AI сървъри заради скъпите полупроводници, които съдържат

08:56 | 05.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hewlett Packard Enterprise отчете по-слаби от очакваното маржове, което предполага по-ниска рентабилност от очакваната във внимателно следения бизнес с продажбата на сървъри за работа с изкуствен интелект, пише Bloomberg.

Коригираният брутен марж  за третото фискално тримесечие достигна 31,8%, което представлява спад спрямо същия период преди година, гласи изявление на компанията от сряда. Средната прогноза на анализаторите беше за 33,4%. Спадът се дължи на „по-големия микс от приходи от AI сървъри“, коментира главният финансов директор Мари Майерс по време на разговор с анализатори след публикуването на резултатите.

Производителите на хардуер, включително HPE, Dell Technologies и Super Micro Computers, се радват на скок в търсенето на мощни сървъри за справяне със задачи с изкуствен интелект (АI). HPE отчете 1,3 млрд. долара приходи от тази бизнес линия през тримесечието, приключило на 31 юли, което означава 39% увеличение спрямо предходния период и е над средната прогноза на анализаторите.

Инвеститорите стават все по-загрижени за по-ниските маржове на повечето AI сървъри заради скъпите полупроводници, които съдържат, произведени от компании като Nvidia. В интервю главният изпълнителен директор Антонио Нери посочва, че с времето HPE ще продава повече продукти с по-висок марж и услуги заедно с AI сървърите.

Цената на акциите се понижи с около 3% по време на следборсовата търговия, след като книжата приключиха сесията в Ню Йорк на ниво от 18,77 долара. Акциите са повишили стойността си с 11% от началото на тази година до затварянето на вчерашната сесия.

„Слабият марж на бизнеса с AI сървъри беше тема за сектора, препъвайки Super Micro и Dell през последните няколко тримесечия“, пише в бележка У Дзин Хо, анализатор в Bloomberg Intelligence. Слабите маржове на HPE „може да засенчат здравословния импулс на продажбите ѝ на AI“, допълва той.

По-голямата част от бизнеса с AI сървъри на HPE продължава да идва от доставчици на облачни услуги, но има заселена инерция и от страна на правителства и компании, коментира Нери.

HPE отчете, че общите ѝ приходи са се увеличили с 10% до 7,71 млрд. долара през периода, в сравнение със средна прогноза за 7,66 млрд. долара. Това е най-голямото увеличение на приходите от продажби на годишна база от шест тримесечия. Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 50 цента на акция. Средната прогноза на анализаторите беше за 47 цента на акция.

За тримесечието, завършващо през октомври, HPE прогнозира продажби от 8,1 до 8,4 млрд. долара. Печалбата, като се изключат някои елементи, ще бъде от 52 цента на акция до 57 цента на акция. Прогнозата на анализаторите е за 54 цента на акция при приходи от 8,15 млрд. долара.

HPE заяви, че е получил около 2,1 млрд. долара от частичната продажба на дела си в H3C Technologies. Финансовото въздействие на тази сделка ще бъде отразено в резултатите за текущото тримесечие, казаха от компанията.

Нери посочва, че средствата ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на Juniper Networks, което се очаква да приключи по-късно тази календарна година или в началото на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още