IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nvidia иска да играе още по-голяма роля в света на изкуствения интелект

Сега компанията се бори да се превърне в дизайнер на центрове за данни

11:47 | 03.09.24 г.
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg
Снимка: Loren Elliott/Bloomberg

Nvidia – водещият производител на чипове за изкуствен интелект в света, има по-големи амбиции в областта. Идеята на лидера на компанията е да разшири фокуса, засилвайки конкурентното предимство, като предлага софтуер, услуги за проектиране на центрове за данни и мрежови технологии, пише The Wall Street Journal.

Целта на Дженсън Хуанг е да превърне технологичния гигант в нещо повече от хардуерен доставчик, но да включи на едно място и всички ключови елементи от центровете за данни, в които се създават и внедряват чатботове и това, което Хуанг нарича „фабрики за изкуствен интелект“.

Миналата седмица Nvidia представи последния си финансов отчет, който надмина прогнозите на Wall Street. След това главният изпълнителен директор не пропусна да изтъкне, че мощта на Nvidia в проектирането на центове за данни продължава да нараства. Компанията обяви резултатите си само ден след като AMD разкри, че ще плати близо 5 млрд. долара, за да придобие компанията за проектиране и създаване на центрове за данни ZT Systems. Идеята на сделката е AMD да извоюва част от дела на Nvidia.

С подобна стратегия Nvidia може да стане още по-успешна и може допълнително да изолира конкурентите си, нетърпеливи да грабнат част от дела ѝ на пазара на чипове с изкуствен интелект, оценен на повече от 80%.

Новата стратегия може да донесе допълнителни източници на приходи на технологичния гигант, но и да направи предложенията му много по-привлекателни за клиентите.

Други доставчици на чипове - от Intel до стартъпи за AI чипове като Cerebras Systems и SambaNova Systems - предлагат услуги и системи, които вършат голяма част от работата за клиенти, които искат да създават и управляват AI инструменти.

Анализатори и директори от индустрията казват, че тенденцията отчасти отразява предпочитанията на клиентите за AI изчислителна инфраструктура, която им помага да навигират лесно в бързо развиващия се свят на изкуствения интелект, където скоростта е от първостепенно значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още