IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерът на Intel ще представи на борда на директорите няколко опции за свиване на разходите

Компанията обмисля раздяла с активи и други възможности

10:26 | 02.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер и ключови директори на компанията се очаква по-късно този месец да представят план на борда на директорите за орязване на ненужните бизнеси и преразглеждане на капиталовите разходи, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса. Това се случва, докато те се опитват да съживят някога доминиращия производител на чипове.

Планът ще включва идеи как да се намалят общите разходи чрез продажба на бизнеси, включително неговия програмируем чип Altera, който Intel вече не може да си позволи да финансира от някога значителната печалба на компанията.

Очаква се Гелсингер и други високопоставени ръководители на Intel да представят плана на среща на борда в средата на септември, казва същият източник.

Intel отказва да коментира въпроса.

Предложението все още не включва планове за разделяне на Intel и продажба на договорната производствена дейност на купувач като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., твърдят източникът и друг човек, запознат с въпроса.

Презентацията, включително плановете около производствените операции, все още не са финализирани и може да се променят преди срещата.

Intel вече отдели бизнеса си с производство на чипове за други компании от бизнеса си с дизайн на полупроводници и отчита финансовите им резултати отделно от първото календарно тримесечие на тази година.

Компанията е издигнала стена между бизнеса с дизайн и производство, за да се увери, че потенциалните клиенти на подразделението за дизайн няма да имат достъп до технологичните тайни на клиенти, използващи фабриката на Intel за направата на чиповете им.

Intel преминава през един от най-лошите си периоди, докато се опитва да настигне конкуренцията в ерата на изкуствения интелект (AI) в лицето на Nvidia – доминиращият производител на AI чипове с пазарна капитализация от 3 трлн. долара. За сметка на това капитализацията на Intel се понижи до под 100 млрд. долара след катастрофалния ѝ отчет за второто тримесечие, който представи през август.

Предложението, което Гелсингер и други ще представят, вероятно ще включва планове за допълнително намаляване на капиталовите разходи на компанията за разширяване на фабриката. Представянето може да включва планове за пауза или пълно спиране на фабриката в Германия на стойност 32 млрд. долара - проект, за който се съобщава, че е забавен, споделя източникът.

През август Intel заяви, че ще свие капиталовите си разходи до 21,5 млрд. долара през 2025 г., със 17% по-малко спрямо тази година. Освен това даде по-слаба от очакваното прогноза за третото тримесечие.

В допълнение към тези планове Intel е наела Morgan Stanley и Goldman Sachs да съветват борда за това кои бизнеси Intel може да продаде и кои е добре да запази, твърдят двама източници, запознати с тези планове на компанията.

Intel все още не е поискала оферти за продуктовите си звена, но вероятно ще го направи, след като бордът одобри блан, казват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nikiangel
преди 41 минути
Тези буквално произвеждаха злато от пясък. И неграмотния раздут до безкрайност мениджмънт успя да съсипе фирмата. Третираха клиентите си с изключителна арогантност, и получават заслуженото си. Потъват а клиентите им са се наредили на първия ред с пуканки и кола да гледат шоуто :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още