IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Intel проучва отделяне на производството за други компании в опит да излезе от кризата

Гигантът се опитва да се върне към успеха, докато проблемите ѝ продължават

11:38 | 30.08.24 г.
Пат Гелсингер. Снимка: Bloomberg L.P.
Пат Гелсингер. Снимка: Bloomberg L.P.

Intel работи с инвестиционни банкери, за да ѝ помогнат да премине през най-трудния период в 56-годишната ѝ история, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Компанията обсъжда различни сценарии, включително разделяне на бизнеса с проектиране на продукти от производството за други компании, както и кои проекти биха могли потенциално да бъдат спрени, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

Morgan Stanley и Goldman Sachs Group, дългогодишните банкери на Intel, предлагат съвети относно възможностите, които биха могли да включват и потенциални сливания и придобивания, казват източниците. Дискусиите са станали още по-належащи, след като базираната в Санта Клара, щата Калифорния, компания представи слаб финансов отчет, който изпрати цената на акциите ѝ до най-ниското им ниво от 2013 г.

Очаква се различните опции да бъдат представени по време на заседание на борда през септември, допълват източниците.

По думите им дискусиите са все още в начален етап и не се очакват веднага промени. Представител на Intel е отказал да коментира въпроса, а Morgan Stanley и Goldman Sachs не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Потенциалното отделяне или продажбата на подразделението за производство на чипове по поръчка, което прави компоненти за външни клиенти, би било обрат за главния изпълнителен директор Пат Гелсингер. Гелсингер гледа на бизнеса като на ключ към възстановяването на позицията на Intel сред производителите на чипове и се надяваше, че в крайна сметка ще се конкурира с компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., които са пионери в тази индустрия.

По-вероятно е обаче Intel да предприеме не толкова драматична стъпка, преди да се стигне до това, като например да отложи част от плановете си за експанзия, твърдят източниците. Компанията вече е сключила проекти за финансиране на проекти с Brookfield Infrastructure Partners и Apollo Global Management.

Гелсингер изчерпва времето си, в което да успее да върне компанията към успеха. Той се опитва да разшири мрежата ѝ от фабрики в момент, в който продажбите се свиват – идея, която губи пари. Гигантът записа нетна загуба от 1,61 млрд. долара през последното тримесечие, а анализатори прогнозират още лоши резултати през следващата година.

Гелсингер, ветеран в Intel, който напусна компанията за повече от десетилетие, се завърна начело през 2021 г. и обеща да възстанови технологичното превъзходство на Intel. При предходните главни изпълнителни директори пионерът в сферата на чиповете загуби пазарен дял и репутацията си на създател на иновации.

Но планът на Гелсингер за преобръщане на бизнеса се оказа прекалено амбициозен и компанията трябваше да свие мащабите си. Когато отчете финансовите си резултати по-рано този месец, Intel обяви планове за съкращаване на 15 хил. работни места и намаляване на капиталовите разходи. Компанията спря изплащането и на дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още